Okršaj Gorana Vesića i RGZ: Geosindikat "zgrožen" izjavama ministra 1Foto: BETAPHOTO/ BEOINFO

Sindikat zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), Geosindikat, inače blizak rukovodstvu zavoda, uputio je danas otvoreno pismo ministru građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranu Vesiću u kome je istakao da su zgroženi njegovim izjavama o zaposlenima i u katastru i njegovim neznanjem sistema rada.

„Ministre Vesiću, zgroženi smo Vašim izjavama o zaposlenima u katastru i neznanjem o sistemu rada u RGZ, jer ste izneli neistine i pretnje. Vaš populizam, koji koristite da maskirate probleme umesto da ih rešavate, ne prolazi kod građana Srbije, a ni u katastru. Mi smo najvredniji državni službenici, i to je – kako biste Vi rekli – tako“, navedeno je u pismu.

Vesić je nedavno kritikovao način rada RGZ-a i rekao da ne primaju građane, već samo komuniciraju onlajn i preko advokata i da će se pozabaviti tom institucijom.

U pismu se objašnjava da radnici katastra svakodnevno urade više hiljada predmeta, godišnje preko 1,5 miliona, komuniciraju digitalno sa preko 2.500 građana dnevno, a preko 1.200 građana lično posete prostorije katastra svakog dana širom Srbije.

„Katastar se ne bavi političkom komunikacijom, već svakodnevno komuniciramo sa građanama Srbije na rešavanju stručnih poslova u cilju regulisanja vlasničkih odnosa. Mi se ne bavimo skupljanjem političkih poena tik-tokom, već se bavimo stručnim birokratsko-tehničkim poslovima za koje je predviđena lična krivična odgovornost, a ne politička“, naveli su zaposleni RGZ-a.

Geosindikat, kako si istakli, „već zna da je Ministarstvo opstruiralo rukovodstvo RGZ-a u nekoliko navrata, ali ovo je prvi put da su direktno napadnuti službenici katastra i to u vreme kada Srbija doživljava najveći privredni razvoj, kada se sprovode najvažniji državni projekti, a u čijoj uspešnoj realizaciji učestvuju i zaposleni u katastru“.

„Stiče se utisak da ste, gospodine Vesiću, totalno izgubili kompas i opet pobrkali kocke“, naveo je Geosindikat zaposlenih.

Pojasnio je Vesiću „da predmeti u katastru nisu kocke sa Trga Republike koje neko može okretati po svojoj volji, već regulišu vlasništvo i ustavna prava građana nad nepokretnostima“.

Ustavna prava građana se, kako su ocenili zaposleni, „ne obezbeđuju populizmom već predanim, stručnim i savesnim radom zaposlenih u katastru“.

„Zbog toga nas veoma plaši najava da ćete se kao ministar baviti nama. Dobro pamtimo Vaše rezultate dok ste bili lokalni političar, leva obala Dunava bez kanalizacije, neuspešne rekonstrukcije ulica i trgova u Beogradu, sportskih klubova i slično“, naveo je Geosindikat.

Predlažio je Vesiću da se, „za početak, kao ministar fokusira na smanjenje roka za primenu digitalnih prostornih planova, koji su na njegov predlog odloženi za prvi januar 2028. godine“.

„Time ćete mnogo pomoći građanima Srbije, privredi i katastru“, naveo je Geosindikat koji je, kako je dodao, jedini reprezentativni sindikat u RGZ, a svih 1.300 članova će znati kako da energično reaguje na svaku buduću neistinu i pretnju zaposlenima i radu RGZ-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari