Od poslodavca, grupe ŽOS-Trnava iz Slovačke, tražićemo da poštuje odredbe kolektivnog ugovora i da isplaćuje propisane otpremnine, ali otkaze ne možemo da sprečimo. Inače, u toku ove godine u Fabrici šinskih vozila otkaze je dobilo više od dve stotine radnika i svima koji se budu obratili sindikatu, pružićemo pravnu pomoć. U toj grupi otpuštenih radnika su i oni koji su primljeni na određeno vreme, a nalazili su se na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje – izjavio je za Danas Božidar Todorović, potpredsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije.


On tvrdi da poslodavac u Fabrici šinskih vozila ne poštuje ni zakon niti kolektivni ugovor, da odluke koje su štetne za radnike donosi samostalno, kao i da je u fabrici formirao odeljenje za privremene i povremene poslove, gde se raspoređuju uglavnom radnici koji su ili će uskoro biti proglašeni tehnološkim viškom i sa nižim zaradama.

– Nezakonit je i postupak oko isplate zarada, jer poslodavac uporno umanjuje njihov iznos, ne priznajući efektivne sate provedene na radu i pogrešno obračunava normu. Ukazujemo i na jednu opasnu činjenicu, da se u fabrici zapošljavaju radnici koji ne ispunjavaju uslove za ta radna mesta, pa je, primera radi, gimanazijalac postavljen na radno mesto rukovodioca prodaje vagona – kaže Todorović, dodajući da i među zaposlenima koji rade na istim radnim mestima postoje značajne razlike u visini zarade, koje nisu primerene razultatima rada a ni drugim kriterijumima. On podseća da su novi radnici zapošljavani uglavnom u režijskim službama, dakle, na radnim mestima na kojima se dosadašnjim radnicima dele otkazi.

Srboljub Ilić, zaštinik građana u Smederevskoj Palanci je u izjavi za Danas potvrdio je da je kolektivnim ugovorom između Fabrike šinskih vozila i većinskog vlasnika, u slučaju proglašenja tehnološkog viška ili otkaza, precizirana isplata od 250 evra po godini staža i da je poslodavac bio u obavezi da isplati propisane otpremnine. Naš sagovornik podseća da je u toj fabrici bilo i drugih nepravilnosti, poput one kada je zaposlenim ponuđeno da šest meseci primaju minimalnu zaradu, ali je posle intervencije inspekcija rada, predlog povučen.

– Pokrenuću postupak za zaštitu prava predstavnika sindikata i radnika koji su dobili otkaze, jer su Zakon o radu, kao i odredbe opšteg i pojedinačnog kolektivnog ugovora primenjeni pogrešno, diskriminišući prava zaposlenih. Pritom, poslodavac je zloupotrebio svoja ovlašćenja i pokušava da suzbije sindikalno delovanje, svesnim šikaniranjem pa i pretnjom otkazima sindikalnim predstavnicima – izjavio je Ilić.

Konsultant Branko Pavlović ističe za Danas da su u ovom slučaju na snazi odredbe kolektivnog ugovora potpisanog sa većinskim vlasnikom, a ne zakonske odredbe na koje se poziva poslodavac. „Državne norme, bilo da je reč o zakonskim ili podzakonskim aktima sprečavaju da se ugovara nešto što je suprotno imperativnim ili moralnim normama, ali ne i u delu u kome je ugovaranje dozvoljeno. Prema tome, sve što je precizirano kolektivnim ugovorom, mora se poštovati“ podseća Pavlović i upozorava da nije dozvoljeno, naprimer, predvideti ugovorom da neko sa samo pet godina radnog staža može da ostvari pravo na penziju, jer je reč o imperativnoj normi. Međutim, iznos otpremnina u slučaju proglašenja tehnološkog viška i prestanka radnog odnosa je stvar koja se utvrđuje pregovorima, a većinski vlasnik je, u slučaju da nije zadovoljan njegovim odredbama, imao mogućnost za izmene, a zakon dozvoljava i jednostrano otkazivanje kolektivnog ugovora, a da potom počne i pregovore sa sindikatom. Ukoliko se stavovi poslodavca i sindikata ne usaglase, poslodavac može da proglasi pregovore neuspelim i da otkaže ugovor, ali se u tom slučaju, u narednih šest meseci, i dalje primenjuju odredbe prethodnog kolektivnog ugovora, kaže Pavlović.

 

Po otkaz uz obezbeđenje

Da su Fabrici šinskih vozila na snazi posebna pravila, pokazuje i način na koji su zaposleni primali rešenja o otkazu. Prema svedočenju jedne radnice, od kapije do upravne zgrade, kao i kroz sve prostorije gde je morala da prođe, imala je pratnju dva radnika obezbeđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari