Ona se bavi demistifikacijom AI: Upoznajte Martinu Silov koja dolazi na Forbes Women’s Summit 1Foto: Forbes promo

Martina Silov, predsednica udruženja CroAI i voditeljka partnerstava u Mindsmiths-u učestvovaće će na konferenciji Forbes Adria Power Women’s Summit, koja će biti održan 4. septembra u Beogradu.

Martina Silov, ekonomistkinja, na čelu je udruženja CroAI koja okuplja predstavnike hrvatske AI zajednice, radi u startapu Mindsmiths te učestvuje u brojnim projektima unutar tech industrije. Rado se odazvala pozivu da učestvuje na jednom od panela Forbes Adria Power Women’s Summit koji će biti održan 4. septembra u Beogradu.

Kako si se priključila udruženju CroAI?

Igrom slučaja dok sam studirala i bila predsednica zagrebačkog ogranka studentskog udruženja AIESEC, organizovali smo konferenciju na temu veštačke inteligencije. Hteli smo da naglasimo da nije bitno šta studiraš, jer će ti nezavisno od toga biti potrebne nove tehnologije u poslu. Kako sam na tom projektu sarađivala s CroAI, sekretar udruženja Jan Štedul pozvao me da im se priključim. Nisam bila sigurna da se najbolje uklapam s obzirom na to da sam bila na Ekonomskom fakultetu, ali sam pristala, a ubrzo i radila prve projekte poput izveštaja State of AI u Hrvatskoj.

Nakon toga počela sam da radim sve više stvari za udruženje poput javljanja na EU konkurse, uspostavljanje mikro zajednice, organizovanje sastanaka u Hrvatskoj… Tu je bio i projekat Heroes koji je doveo AI zajednicu u srednje škole. Učenicima smo objašnjavali kako će veštačka inteligencija biti deo njihove svakodnevice, i budućeg posla. Organizovali smo brojne susrete širom Hrvatske s jasnim ciljem – edukovati javnost o novim prilikama u veštačkoj inteligenciji te pružiti uvid u samu AI tehnologiju. Ova okupljanja služe ne samo kao forumi za razmenu znanja, već i kao platforme za demistifikaciju AI, čine ga pristupačnijim široj publici.

Malo po malo udruženje je od jedne zaposlene i 100 članova došla do pet zaposlenih i 450 članova te 7-8 EU projekata. Profesionalizovala se i postala članica EU mreže AI organizacija. Štaviše, rekla bih da smo jedna od boljih u Evropi, jer me koleginice i kolege iz Francuske, Nemačke, Austrije i Poljske često pitaju šta radimo i preslikavaju naš način rada.

Koliko ima žena koje se bave veštačkom inteligencijom u Hrvatskoj i svetu?

Nismo radili evidenciju o tome, ali smo par godina za redom gledali koliko ih ima u vođstvu i među suosnivačima AI firmi. Kad smo 2020. radili prvu takvu analizu bilo ih je 12 odsto, a 2022. godine 16-17 odsto. Nakon toga to više nismo radili, ali moj utisak je da ih ima sve više i među inženjerima na FER-u i u AI svetu. I nadam se da će ih biti sve više.

Je li ženama teže doći do kapitala i uspeti u startap svetu?Neke od učesnica na Forbes Summit-u, npr. Keren Hod i Liza Karmen Vang, upravo su zbog preduzetnica koje su imale problema pri skupljanju početnog kapitala osnovale udruženja i počele da se intenzivnije bave ulaganjem u tzv. ženske startapove.

Nikad nisam prikupljala sredstva, ali ne volim stereotipe, mislim da je svakom investitoru u cilju da im se investicija isplati, nezavisno da li je osnivač muškarac ili žena.

Jesi li se susretala s problemima i predrasudama zbog toga što si žena?

Nije lako ući u prostoriju u kojoj je 50 muškaraca i tri žene, ali moj utisak je da i muške kolege podržavaju i podstiču žene da više učestvuju i rade u raznim tehničkim područjima. Naravno, bilo je i ružnih i lepih situacija u životu, ali fokusirala bih se na pozitivno.

Većina mentora koje sam imala su bili muškarci od kojih sam puno naučila i koji su bili spremni da investiraju svoje vreme još otkad sam bila studentkinja. Volela bih da bude što više mentorki, i da žene budu otvorenije prema ulogama mentorki, ali i ulozi učenja od mentora. Mislim da je mentorstvo dobar model za napredovanje u karijeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari