OPEK: Povećava se potražnja za naftom 1Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

U svom mesečnom izveštaju, objavljenom danas, OPEK je naveo da očekuje da će svetska potražnja za naftom u proseku iznositi 99,1 milion barela dnevno u prvom kvartalu sledeće godine, što je 1,1 milion barela više u odnosu na prošlomesečnu prognozu.

„Deo oporavka koji se ranije očekivao u četvrtom kvartalu ove godine pomeren je u prvi kvartal sledeće nakon čega sledi intenzivniji oporavak tokom druge polovine 2022“, navodi se u izveštaju OPEK-a.  U njemu se predviđa da će  uticaj nove omrikon varijante korona virusa biti blag i kratkotrajan.

Cena nafte je oslabila 10 odsto 26. novembra kada su se pojavili izveštaji o omrikonu, jer su se trgovci plašili ponovnog udara na potražnju. Ali OPEK i njegovi saveznici odlučili su 2. decembra da se drže planiranog povećanja proizvodnje za januar, kockanja koja se, izgleda, isplatilo kako se cene stabilizuju.

U izveštaju, OPEK je ostao pri svojoj prognozi da će svetska potražnja za naftom porasti za 4,1 milion barela dnevno u 2022. Ovogodišnja prognoza rasta je takođe ostala nepromenjena. Očekuje se da će svetska potrošnja premašiti granicu od 100 miliona barela dnevno u trećem kvartalu 2022, u skladu sa prošlomesečnom prognozom. Na godišnjem nivou, prema podacima OPEK-a, svet je poslednji put koristio više od 100 miliona barela nafte dnevno 2019 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari