OPEK smanjio prognoze ponude i potražnje nafte na tržištu 1Foto EPA-EFE LARRY W. SMITH

OPEK je, u svom mesečnom izveštaju o stanju na tržištu, smanjio prognoze ponude i potražnje nafte zbog rata u Ukrajini i širenja omrikon varijante korona virusa u Kini, prenosi magazin “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije.

Cene nafte su se vratile iznad 100 dolara po barelu, povećavajući verovatnoću da će se OPEK + pridržavati svojih mesečnih ciljeva proizvodnje. OPEK procenjuje da će globalna potražnja porasti za 3,67 miliona barela nafte dnevno u 2022. što je za 480.000 barela dnevno manje u odnosu na prethodnu prognozu.

Očekuje se da će ukupna potrošnja premašiti granicu od 100 miliona barela “crnog zlata” dnevno u trećem tromesečju, kako je ranije predviđala ta organizacija.

Procenjuje se da će snabdevanje izvan OPEK-a u tekućoj godini pasti za 300.000 barela dnevno na 2,7 miliona barela dnevno zbog pada isporuke nafte iz Rusije nakon sankcija koje je Zapad uveo toj zemlji zbog rata u Ukrajini.

OPEK + grupa održaće svoj sledeći sastanak 5. maja kako bi razmotrila dinamiku tržišta i odlučila o budućoj proizvodnji. Međunarodna agencija za energetiku takođe je revidirala procene za globalnu potražnju za naftom u 2022. zbog karantina u Kini.

Agencija sada očekuje da će potražnja u proseku iznositi 99,4 miliona barela dnevno, što je za svega 1,9 miliona barela dnevno više u odnosu na 2021. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari