Aktuelna politička situacija u Srbiji posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova još ne ugrožava već uspostavljenu poslovno-tehničku saradnju Zastvine Fabrike automobila s Fijatom i Dženeral Motorsom, odnosno Opelom, koji posluje u sastavu Dženeral motorsa. U Kragujevcu i Zastavi, međutim, ne kriju da strahuju od posledica eventualnog daljeg zaoštravanja odnosa između Srbije i razvijenih zapadnih zemalja.

Aktuelna politička situacija u Srbiji posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova još ne ugrožava već uspostavljenu poslovno-tehničku saradnju Zastvine Fabrike automobila s Fijatom i Dženeral Motorsom, odnosno Opelom, koji posluje u sastavu Dženeral motorsa. U Kragujevcu i Zastavi, međutim, ne kriju da strahuju od posledica eventualnog daljeg zaoštravanja odnosa između Srbije i razvijenih zapadnih zemalja. „Zastava i njeni kooperanti sigurno ne bi mogli da prežive novu izolaciju zemlje. Posledice prethodne izolacije bile su katastrofalne za srpsku industriju, a eventualno novi prekid političkih i ekonomskih odnosa sa svetom definitivno bio poguban. To je jasno svakome ko ima bilo kakve veze s privredom, te namotuda ostaje nada da će u državnom vrhu prevladati razum i svest o ekonomskim i privrednim interesima zemlje“, kaže za Danas potpredsednik Sindikata u Zastavinoj Fabrici automobila Zoran Marković.

Pripreme za proizvodnju „astre klasik“

Kako Danas nezvanično saznaje, delegacija Dženeral motorsa će sa ministrom Dinkićem, kad i ako do tih pregovora uopšte dođe, razgovarati i o finansijskoj podršci države rekonstrukciji i osavremenjavanju proizvodnih linija u Karoseriji i Površinskoj zaštiti (Lakirnici) Fabrike automobila uoči početka proizvodnje Opelovog modela „astra klasik“ u Kragujevcu. Očekuje se da će stručnjaci Dženeral motorsa i Opela posebno insistirati na rekonstrukciji i osavremenjavanju pogona. Površinska zaštita, kako bi „astra klasik“ i eventualno novi Opelovi modeli, nakon bojenja i lakiranja u tom pogonu, imali svetski izgled.

Generalni direktor Grupe Zastava vozila Zoran Radojević potvrdio je za Danas da je delegacija viših rukovodilaca Dženeral motorsa nedavno otkazala dolazak u Beograd na zakazani razgovor s Mlađanom Dinkićem. „Delegacija Džeranal motorsa će, prema mojim saznanjima, uskoro, ipak, stići u Srbiju kako bi s ministrom ekonomije i Zastavinim poslovodstvom razgovarala o nastavku saradnje Zastave i Opela“, kaže Radojević.
On dodaje da se dogovorena saradnja Zastave još uvek uobičajeno odvija sa Opelom i sa Fijatom. „Ove nedelje delegacija Zastave koju ću, najverovatnije, predvoditi ja, odlazi u Torino na pregovore sa menadžmentom Fijata o tržištima na kojima će se ove godine prodavati domaći „punto“, odnosno model „zastava 10“, a idueć nedelje stručnjaci Zastave nastaviće u Nemačkoj razgovore sa menadžerima Opela.
Treba podsetiti da je ranije bilo predviđeno da menadžeri i stručnjaci Opela tokom naredne sedmice dođu u Kragujevac na nastavak razgovora o Opelovoj pomoći početku proizvodnje „astre klasik“, koja bi u Zastavi trebalo da startuje u drugoj polovini ove godine. Umesto u Kragujevcu, ti razgovori će, zbog političke situacije u Srbiji biti nastavljeni u Nemačkoj. „Stručnjaci Opela nisu otkazali dolazak u Kragujevac. Oni će doći čim se politička situacija u Srbiji smiri“, kaže za naš list Zoran Stošić, direktor Zastave AGEM, novoformirane Zastavine firme za proizvodnju i plasman Opelovih modela automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari