Opet probijen rok za početak gradnje jeftinih stanova 1Foto: FoNet/ TV FoNet

„Radovi na izgradnji jeftinih stanova u Nišu i Vranju počeće odmah po sprovođenju javne nabavke, odnosno u narednih nekoliko sedmica“, još jednom je, pre više od tri i po meseca, obećala ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Ali, stanovi namenjeni pripadnicima snaga bezbednosti nisu počeli da se rade ni u jednom od ta dva grada. Na mestu gde bi sada već uveliko trebalo da budu gradilišta, još uvek su ledine i to pod snegom. Još četiri grada, Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Kraljevo, gde je takođe planirana izgradnja, više se i ne pominju. I broj najavljenih stanova se naglo smanjivao, prvo je bilo ambicioznih 7.500, potom se brzo svelo na „realnih“ 1.500 da bi se sada govorilo samo o početnih 378.

Prva obećanja krenula su krajem 2017, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da će gradnja početi već na proleće naredne godine, da će kvadrat iznositi u Beogradu najviše do 580 evra, a u drugim mestima i manje od 500. Najavljeno je i da će prvi na spisku za gradnju biti Niš i Vranje, jer su navodno već imali spremne lokacije za te objekte.

Rok za početak gradnje, mart 2018. koji su zvaničnici prvo najavili, ubrzo se promenio u april, dok se u maju shvatilo da prvo treba usvojiti novi zakon, lex specialis, pa je rečeno da gradnja u Vranju, Nišu i Kraljevu sigurno kreće do kraja avgusta. Sa „mrtve tačke“ krenulo se, međutim, tek u oktobru prošle godine, kada su izdate dve građevinske dozvole i otvoreni tenderi za izbor izvođača. Ipak, lokacije koje su, navodno, određene za taj posao, još uvek čekaju prve mašine i firme koje bi trebalo da izgrade 188 stanova u četiri zgrade u Vranju i 190 smeštenih u dve zgrade u Nišu. Nekoliko sedmica do početka radova, kako je to prošlogodišnjeg oktobra prognozirala ministarka, proteglo se na nekoliko meseci, pridružujući se tako nizu prethodnih, neispunjenih.

– Ni na jednoj od najavljenih lokacija nisu krenuli radovi, da jesu, videli bismo naše zvaničnike, slikali bi se. Mi više i ne očekujemo da će to da se izgradi – kaže za Danas Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata.

Nema para za troškove stanovanja vojnika

Antić kaže da je Ministarstvo odbrane pre nekoliko dana odbilo zahtev Vojnog sindikata da se pripadnicima Vojske koji rade van prebivališta ili stanuju privatno, vrednost boda, utvrđenog još 2008. a na osnovu kojeg se isplaćuje deo troškova stanovanja, poveća sa 18,44 na 25 dinara. Objašnjeno je da bi za realizaciju tog predloga bilo potrebno 540 do 700 miliona dinara, koje Ministarstvo odbrane nema, ali da će „nastaviti da radi na poboljšanju materijalnog položaja profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i stvaranju boljih uslova života i rada u svim segmentima“.

Dok čekaju stanove ukinute im subvencije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući u decembru 2017. da će na proleće 2018. krenuti izgradnja jeftinih stanova, izračunao je čak i kolika će rata biti za kredit od 30 godina – „u proseku će iznositi oko 126 evra, a poslednjih pet godina će biti 25 evra, dok će kamata biti 2,9 odsto“, rekao je Vučić verujući da će pripadnici vojske, policije i BIA koristiti subvencije koje je država davala na kamate za stambene kredite državnim službenicima. U međuvremenu, subvencije su ukinute pa bi rata za pretpostavljeni stan morala da bude dosta veća, s obzirom da je bez te pogodnosti rok od 30 godina za otplatu predug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari