Usvajanje izmena Zakona o NBS u što kraćem roku neophodno je zbog hitnosti izbora članova Saveta guvernera centralne banke i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, poručila je juče poslanicima u Skupštini Srbije guvernerka Jorgovanka Tabaković, dodajući da će izmene i dopune Zakona o NBS omogućiti usklađivanje sa propisima Evropske unije i obezbediti kontinuitet u radu organa te institucije.

Poslanici opozicije međutim smatraju da ni ovim, drugim po redu izmenama Zakona o NBS u roku od tri meseca, nisu otklonjene primedbe Brisela i MMF, i da se njima ne obezbeđuje nezavisnost ove institucije. Stoga su najavili i veliki broj amandmana kako bi poboljšali predloženi zakon.

Obrazlažući razloge zbog kojih po drugi put u ovom sazivu parlamenta treba menjati Zakon o NBS, guvernerka je rekla da su primedbe međunarodnih finansijskih institucija bile opravdane i da je do njih došlo zbog „neprezicnog prevoda“. Ona je precizirala da je do nejasnoća došlo zbog reči odgovornost – koja je van Srbije shvaćena kao stavljanje pod kontrolu i nadzor NBS, a u stvari znači polaganje računa banke državi. Takođe je pogrešno shvaćena reč statut.

– Za predstavnike MMF-a reč statut predstavlja zbir odluka i rešenja guvernera NBS. Verovali ili ne, mi smo morali da se objašnjavamo da to nisu odluke guvernera, već je to zakonski akt nižeg nivoa“, objasnila je Tabakovićeva, dodajući da je zadovoljna što je povodom tih nedoumica uspostavljena odlična saradnja sa MMF i Evropskom centralnom bankom.

Ona je napomenula i da je izmenama zakona potrebno doći do preciziranja i unapređenje funkcija NBS – zaštite prava i interesa korisnika finansijskih usluga na način propisan posebnim zakonom, obezbeđivanje kontinuiteta u radu članova organa centralne banke, kao i pravo funkcionera na sudsku zaštitu u slučaju razrešenja. Predložene izmene se, kako je objasnila, odnose i na „stepenovanje“ mandata članova Saveta NBS.

Čulo se i da će predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave, biti izabrani u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana nakon što on stupi na snagu, a Savet guvernera doneće Statut NBS u roku od tri meseca.

Tabakovićeva je, takođe, navela da se, u želji da se obezbedi nezavisnost centralne banke, u jednom trenutku došlo u fazu da se očekuje da bude obezbeđena sudska zaštita za funkcionere NBS koji bi trebalo da budu razrešeni. Ustavom Srbije takva prava propisana su samo za razrešene sudije, javne tužioce i njihove zamenike, navela je guvernerka dodajući da ona misli da funkcioneri NBS ne treba da budu u tom smislu zaštićeni, ali je u izmenama Zakona o NBS ipak uvršćen predlog da i funkcioneri centralne banke imaju mogućnost da se obrate Ustavnom sudu. Protiv usvajanja ovih izmena zakona , kako se čulo glasaće, poslanici DS, DSS, LDP, LSV i SPO. Komentarišući predložene izmene Zakona o NBS, većina opozicionih poslanika ocenila je da one ne otklanjaju probleme stvorene usvajanjem prethodnih izmena tog zakona u avgustu, niti garantuju nezavisnost te institucije .

„Guvernerka je pokušala da nam objasni neobjašnjivo, da se pravda i da objašnjava kako je prihvatila neke primedbe Evropske komisije. Bilo bi pametnije da je sve te primedbe poslušala krajem jula i početkom avgusta, kada je LDP govorio o njima. Samostalnost NBS je potpuno uništena od kako je SNS poželela da je uzme pod svoju vlast“, ocenio je Bojan Đurić, poslanik LDP, dok je Aleksandar Jugović, šef poslaničkog kluba SPO-DHSS podsetio da je još u avgustu govorio da će sporni zakon biti menjan pod pritiskom Brisela.

„Zar je potrebno da korektor našeg ponašanja bude Brisel i MMF, zar nije bilo lakše da ste prihvatili primedbe SPO. No, ove izmene su najbolje moguće za nastavak pregovora sa EU i zato se nadam sistemskim reformama“, rekao je Jugović.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Radojko Obradović naveo je da zakon ima petnaestak članova, ali da se ni u jednom od njih ne vidi da se postižu proklamovani ciljevi, a to je da se postiže personalna i nezavisnost institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari