Opozicija traži hitnu sednicu Skupštine Niša zbog izveštaja DRI o rasipanju novca 1Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

Odbornica opozicione odborničke grupe „Biramo Niš“ Tamara Milenković Kerković je tražila sazivanje vanredne sednice Skupštine Grada povodom negativnog mišljenja Državne revizorske institucije (DRI) o upravljanju Gradom i njegovom imovinom.

Ona je u saopšenju istakla da izveštaj DRI o kontroli završnog računa budžeta Grada Niša za 2023. godinu predstavlja svojevrsnu optužnicu protiv vlasti Srpske napredne stranke (SNS) koja je 12 godina u kontinuitetu, a posebno poslednje četiri godine, novac iz budžeta trošila „rasipnički, koruptivno i protivzakonito“, a imovinom Grada Niša upravlja kao „Alaj-begovom slamom“.

„Ovaj Izveštaj pokazuje toliki nivo skandaloznih primera zloupotreba, da očekujem da niško tužilaštvo i policija hitno otpočnu postupak protiv odgovornih, posebno protiv bivše gradonačelnice Dragane Sotirovski koja je gradom upravljala tokom poslednje četiri godine“, naglasila je Milenković Kerković.

Po njenim rečima, da su gradonačelnica Sotirovski i ostali nosioci izvršne vlasti u Nišu tako rasipali svoju privatnu imovinu, sada bi bili siromasi i korisnici Centra za socijalni rad.

„Negativno mišljenje DRI o pripremljenim finansijskim izveštajima i bilansima niške vlasti za 2023. godinu posebno osvetljava nebrigu za gradsku imovinu, kako finansijsku tako i nefinansijsku, za stanove i poslovni prostor u vlasništvu Grada, za koji uprave nemaju ni tačan broj objekata, a od kojih su mnogi bez naknade davani miljenicima vlasti“, rekla je Milenković Kerković.

Dodala je da izveštaj pokazuje trošenje gradskog novca kao svog, bez povraćaja neopravdanih iznosa, posebno sa računa gradonačelnice u banci „Poštanska štedionica“.

„Sve ovo pokazuje da su i gradonačelnica i niška uprava opravdale sve titule ‘Gran-pri beščašća’ koje smo im tokom četiri godine dodeljivali“, a „stan za zeta koji je postao sinonim za gospođu Sotirovski, sada lako može biti zamenjen ‘satom gđe Svarovski’ koji je od gradskih para kupljen, a ne zna se ni kome je poklonjen“, navela je Milenković Kerković.

Po njenim rečima, izveštaj DRI je pokazao da je „posebna specijalnost Sotirovski“ ispumpavanje miliona, pa i milijardi dinara iz gradskog budžeta putem lažiranih vanrednih situacija za redovne poslove održavanja gradske infrastrukture kako bi se izbegla pravila o javnim nabavkama.

„Kada bi građani Niša pročitali svih 313 strana Izveštaja DRI, bilo bi ima jasno zbog čega SNS ne sme da dozvoli da izgubi vlast u Nišu. ‘Feudalcima’ iz SNS-a, Niš je dat u feud zbog čega imaju jasne garancije da su izuzeti od primene zakona, a da za krađu narodnih para neće odgovarati“, smatra Milenković Kerković.

Ona je pozvala sve odbornike niškog parlamenta da podrže njen zahtev za sazivanje hitne i vanredne sednice Skupštine Grada Niša zbog izveštaja DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari