Stranke vladajuće koalicije podržaće u parlamentu set ekonomskih mera Vlade, jer se zahvaljujući njima teret sa najsiromašnijih slojeva prebacuje na one koji imaju više. Smatraju i da je mera povećanja niže stope PDV-a sa osam na 10 odsto iznuđena, dok opozicija nezadovoljna „kozmetičkim merama“ traži hitnu raspravu u parlamentu uz upozorenje da će njihov efekat najviše osetiti najsiromašniji.


„Mere su nedovoljne i neozbiljne i Vlada ne zna kako zemlju da izvede iz krize. Mi nudimo da se razgovara, neophodno je da ministar finansija Lazar Krstić sa paketom mera dođe pred poslanike i da objasni kako će zakrpiti deficit i šta će biti sa gubitašima“, kaže šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović i dodaje da predloženi paket mera ne tretira suštinu, uzrok ekonomske krize u Srbiji, već samo pokušava da produži vreme Vladi.

On smatra da će povećanje niže stope PDV-a sa osam na 10 odsto pre svega osetiti najsiromašniji, jer će skočiti cene prehrambenih proizvoda, komunalija i lekova. „Merama se samo jedan deo stanovništva stavlja na tupu oštricu i teret krize nije ravnomerno raspoređen, vlast pokušava da kazni intelektualnu elitu – profesore, inženjere, lekare“, dodao je Stefanović, navodeći da ni te mere neće biti dovoljne da se pokrije deficit.

A Bojan Đurić, poslanik LDP, navodi da uštede koje vlada očekuje da dobije nisu realne i da će zato LDP zvanično zatražiti da se njihovim dometima razgovara na sednici parlamenta. On je naveo i da se mera smanjenja subvencija predlaže samo kako bi se smanjilo nezadovoljstvo građana zbog ostalih mera. On smatra da se od smanjenja subvencija ni dinar neće moći uštedeti u 2013, kao i da je sada potrebno da se ozbiljno uđe u restrukturiranje preduzeća.

Za razliku od opozicije vladajuća koalicija je zadovoljna predloženim merama, za koje kaže da su samo prvi korak. „Paket ekonomskih mera govori o dobrom timskom radu i nema nikakvih trzavica između premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića“, rekla je šefica poslaničkog kluba SPS-a Dijana Vukomanović.

I poslanik PUPS-a Momo Čolaković smatra da su predložene mere prvi korak, da su usmerene na konsolidaciju budžeta i finansija i zaslužuju poruku i PUPS-a i drugih stranaka. On je rekao da je posebno zadovoljan što su prihvaćene ideje PUPS-a da se oporezuju plate iznad 60.000 dinara, a ne one koje su ispod toga, kao i što je uvažen položaj najsiromašnijih i penzionera. Poslanik PUPS-a smatra da je podizanje PDV-a na 10 odsto iznuđena mera i da razume ministra finansija da je morao da posegne za takvom merom. Nova Srbija podržava predložene mere Vlade, a poslanik te stranke Dubravka Filipovski očekuje da će one dati rezultat kada je reč o uštedama jer Vlada Srbije time stavlja tačku, kako je rekla, na neodgovornu politiku koja je vođena u prethodnom periodu. Podršku merama juče je najavila i SDPS Rasima Ljajića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari