Opština Tutin duguje oko pet miliona evra 1Foto (Skupština Srbije): Bajro Gegić

Od pre desetak dan račun opštine Tutin je ponovo u blokadi zbog duga od 60 miliona dinara prema EPS.

To je samo nastavak povećanja dugova i finansijskog haosa u kojem se ta opština nalazi godinama. Prema podacima Centralnog registra faktura Ministarstva finansija, na osnovu preuzetih obaveza, nalazi se među najzaduženijim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Na loš finansijski položaj, na poslednjem zasedanju lokalne skupštine, ponovo su podsetili odbornici opozicije.

Faris Rešović, odbornik Stranke pravde i pomirenja (SPP), ocenio je da bi „od izuzetne važnosti bilo da se što pre podnese izveštaj koliko je dug opštine i zašto, u poslednjih pet godina, ne postoji nijedan mesec u kojem opština Tutin nije bila u blokadi?“.

Danasov izvor u opštinskoj administraciji tvrdi da se dug procenjuje na pet miliona eura, „ali je sigurno veći, jer nema kompletnih podataka o svim dugovanjima“, o kojima nije htela da govori ni vlast koja je na dva meseca prekinula dvadesetosmogodišnju vladavinu SDA Sandžaka.

Tadašnji predsednik Bajro Gegić izbegavao je da koalicionim partnerima, ali i medijima saopšti visinu duga. Posredno se došlo do blizu 540 miliona dinara, ali i informacije da se tu nalaze i dugovanja „stara“ po nekoliko godina privatnim firmama angažovanim na izgradnji i održavanju putne i komunalne infrastrukture.

Novoimenovana lokalna SDA vlast, u kojoj je od pre desetak dana koalicioni partner Bajro Gegić sa svojom GG „Tutin na prvom mestu“, dugovanja je nasledila od svojih kadrova koji su upravljali opštinom, godinama podizali milionske kredite da bi prikrili manjak u opštinskoj kasi. Nedomaćinski su se odnosili prema opštinskoj imovini, koju su u bescenje prodavali po višestruko nižim cenama od realnih, poreskim obveznicima gledali kroz prste, dopustili divlju izgradnju u gradskim naseljima…

Izvor Danasa iz opštinske uzprave tvrdi da bi velika dugovanja mogla „znatno da se smanje“ ako se disciplinuju poreski obevznici i počne proces legalizacije nelagalno izgrađenih stambeno-poslovnih objekata.

Pravna lica za porez duguju oko 200 miliona dinara, poreske obaveze građana „još se izvlače“.

U ovom trenutku teško je da se proceni koliko novca može da se slije u kasu od legalizacije objekata, jer samo u naselju Velje Polje registrovano je 460 „na divlje“ izgrađenih kuća. Na celom gradskom području ih je sigurno desetak puta više, ali „i tu se izvlače“ podaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari