Optužnica za korupciju u EPS-u: Deset okrivljenih zbog zloupotrebe od 7,5 miliona dolara 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podiglo je optužnicu protiv deset okrivljenih zbog zloupotreba prilikom izgradnje železničkog koloseka od stanice Stig do stanice TE KO Kostolac, čiji je naručilac bila Elektroprivreda Srbije, čime su ostvarili korist od skoro 7,5 miliona dolara, saopštio je danas VJT.

Postoji opravdana sumnja da su u periodu od 20. seprembra 2017. godine do 31. decembra 2018. godine zloupotrebama položaja i ovlašćenja prilikom realizacije izgradnje, odgovorna lica izvođača radova privrednih društava Italiana Construcioni S.P.A, ogranak Beograd, i Bauwesen doo iz Lazarevca, kao i službena lica JP EPS i Saobraćajnog instituta CIP pribavili sebi i drugim pravnim i fizičkim licima protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 7.458.019 dolara, odnosno 771.079.437 dinara.

U saopštenju VJT se navodi da se radi o zlupotrebama koje su se sastojale u sačinjavanju, prihvatanju i overavanju neistinite dokumentacije o kvalitetu i kvantitetu izvedenih radova na terenu, koja je bila osnov za plaćanje naručioca radova JP EPS izvođaču radova, , čime je ostvarena zajednička namera da izvođač naplati i radove koji nisu izvedeni na terenu, kao i one koji nisu kvalitetno izvedeni.

Postoji opravdana sumnja da su odgovorna lica izvođača radova, zajedno sa odgovornim licima drugih privrednih subjekata koji su za to zadržavali određenu proviziju, novac stečen od nezakonite naplate od JP EPS držali i prenosili u iznosu od 317.203.601 dinara radi sticanja ličnog prihoda od nezakonite delatnosti u iznosu od najmanje 217 miliona dinara.

Odgovornom licu kompanije “Bauwesen” doo iz Lazarevca se stavlja na teret i izvršenje krivičnog dela poreska utaja u vezi izbegavanja plaćanja poreza na dobit privrednog društva u iznosu od 32,7 miliona dinara za 2018. godinu i poresko krivično delo vezano za ostvarenje prava na neosnovan poreski kredit kod poreza na dodatu vrednost u iznosu od 26 miliona dinara, sve uz pomaganje odgovornih lica drugih privrednih društava.

Okrivljenima se u zavisnosti od njihovog položaja i radnji opisanih u optužnici na teret stavljaju krivična dela Zloupotreba službenog položaja, Zloupotreba položaja odgovornog lica, Pranje novca, Poreska utaja iz Krivicnog zakonika, kao i Neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, navodi VJT.

Tužilaštvo je predložilo Višem sudu u Beogradu da sve okrivljene obaveže da plate novčani iznos koji odgovara pribavljenoj imovinskoj koristi, odnosno da predaju u zamenu drugu korist koja odgovara vrednosti imovine pribavljene izvršenjem krivičnog dela.

Tužilaštvo je predložilo da, imajući u vidu krivična dela koja se okrivljenima optužnicom stavljaju na teret, kao i iznose pribavljene imovinske koristi koji prelaze 200.000.000 dinara, da se Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu oglasi nenadležnim za postupanje po ovoj optužnici i da je dostavi Posebnom odeljenju za organizovani kriminal tog suda, kao stvarno i mesno nadležnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari