Državna revizorska institucija ove godine je objavila najduži spisak kontrolisanih ustanova od kada je formirana. Agencije, fondovi i javna preduzeća mesta su kod kojih su revizori imali najviše posla u otkrivanju i dokumentovanju brojnih nepravilnosti, ali se pokazalo da ministarstva i direkcije takođe često krše zakone i ne vode računa o tome kuda odlazi novac koji im je dat.


Tako je, recimo, Ministarstvo pravde svojim službenicima davalo akontacije za službena putovanja (novac za troškove), ali se nije potrudilo da ona sredstva koja putnici nisu potrošili uzme nazad od njih. Prema podacima DRI, zbog toga 15 ljudi Ministarstvu duguje 784.000 dinara, pri čemu jedno lice duguje čak 157.000 dinara, a najmanji dug je 14.000. Iako je Ministarstvo svesno ovog duga, DRI je ustanovila da je u pojedinim slučajevima novac uzet još pre više od godinu i po i nije vraćen.

„Lica kojima je isplaćivana akontacija za službeno putovanje u inostranstvo nisu u roku od sedam dana nakon putovanja vraćali višak isplaćene akontacije“, konstatovali su u DRI.

Ministarstvo je na službena putovanja van zemlje potrošilo ukupno 15,9 miliona dinara, od čega 5,16 miliona na prevoz i smeštaj, pri čemu je samo jednoj turističkoj agenciji, TT&T dato 4,6 miliona. Ova plaćanja izvršena su bez sprovođenja javnih nabavki, što su u Ministarstvu pravde revizorima objasnili tumačenjem Ministarstva finansija, koje je mišljenja da se za službena putovanja ne moraju raspisivati otvorene javne nabavke, uz rezonovanje da se takva putovanja ne mogu predvideti godišnjim planom.

Revizori su utvrdili i da je Ministarstvo pravde potrošilo četiri miliona dinara svog novca više nego što je bilo obavezno prema sporazumu o donaciji za podršku sektoru pravosuđa, a da je istovremeno povuklo tek mali deo sredstava odobrenih donacijom. Naime, kako navode u DRI, država je dobila donaciju od dva miliona dolara za podršku pravosuđu, uz uslov da se novac potroši tokom 2012. godine i da se iz donacije finansira 80 odsto troškova projekta. Kasnije je aneksom iznos donacije podignut na 2,7 miliona dolara, a rok produžen do kraja 2015. godine. Revizori su, međutim, utvrdili da je Ministarstvo povuklo tek 350.000 dolara, a da je istovremeno iz svojih sredstava za projekat dalo 9,18 miliona dinara, „odnosno 35,58 odsto troškova, čime je izvršilo isplatu 15,58 odsto troškova više od sporazumom preuzetih obaveza“, što iznosi 4,02 miliona dinara prekoračenja.

Da to ne bi bilo sve, u Ministarstvu nisu vodili ni evidenciju o kaznama i penalima i izvršenim isplatama po osnovu prinudne naplate.

Utvrđeno je da Ministarstvo nije vršilo knjiženje obaveza po osnovu kazni i penala po rešenjima sudova za izvršenu prinudnu naplatu u iznosu od 232,7 miliona dinara, navode u DRI. Ministarstvo je za 43 neopravdano osuđena i zatvorena lica isplatilo naknade od 24,18 miliona dinara za ukupno 3.866 dana pritvora, „ili 6.220 dinara po danu“, od čega je 6,2 miliona dinara isplaćeno samo jednom čoveku.

U Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu konstatovano je da odsek za finansijske poslove nije sastavljao mesečne izveštaje o tome koji su zaposleni napravili veće račune za službeni mobilni telefon i za koliko. „Zbog načina utvrđivanja troškova na godišnjem nivou, anulirana su mesečna prekoračenja troškova korišćenja telefona“, navode revizori.

U obaveštenjima za zaposlene o utvrđenom prekoračenju, nije određen rok u kojem su radnici bili dužni da plate razliku u računu, a za prekoračenja manja od 200 dinara, obaveštenja nisu ni dostavljana radnicima. U ovom ministarstvu nisu uspostavili ni sistem interne revizije.

Kalendari i novogodišnji ukrasi

Zanimljivi su i nalazi kontrole u Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, u kojoj se tek sada uspostavlja sistem finansijskog upravljanja i kontrole. U ovoj instituciji su, kako su našli revizori, potrošili 346.000 dinara na štampanje kalendara, a za „nabavku ukrasa za jelku“ dali su 7.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari