ilon maskFoto: EPA-EFE/Carina Johansen

Organizatori Svetskog ekonomskog foruma rekli su da milijarder Ilon Mask nije na spisku gostiju na ovogodišnjem skupu šefova kompanija, globalnih vođa i kulturnih ličnosti u Davosu u Švajcarskoj uprkos tome što sam Mask to tvrdi preko Tvitera čiji je on vlasnik.

Istaknute ličnosti od šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen do glumca Idrisa Elbe okupljaju se u tom mondenskom alspkom gradu ove nedelje da razgovaraju o globalnim pitanjima od rata do klimatskih promena i uticaja tehnologije na bezbednost.

Mask nije tamo mada kaže da je pozvan. Portaprol foruma Jan Zopf rekao je danas da Mask, vlasnik Tesle nije dobio poziv ove godine i da poslednji poziv njemu da dodje na forum bio upućen 2015.

Mask je u tviter poruci 22. decembra napisao da njegov razlog za odbijanje poziva u Davos nije bio zato što je mislio da su uključeni u „dijaboličko spletkarenje“ nego zato što je zvučalo dosadno.

Nije rekao kad je dobio poziv ali tajming tviter poruke ukazuje da je bilo za ovu godinu. Mask nije odmah odgovorio na molbe agencije Asošiejted pres da komentariše.

Organizatori jesu uputili pozive Masku, kao šefu kompanije Tesla, da dodje na skup nekoliko puta tokom 2010-ih, a poslednji put je bilo 2015. godine, ali on se nikad nije registrovao niti je prisustvovao godišnjem skupu, rekao je Zopf.

Skup je kritkovan zbog nedostatka konkretnog delovanja kao rezultat serije sesija i govora, dok je sam forum bio predmet onlajn teorija zavere od onih koji veruju da sastanak obuhvata elitnu grupu koja manipuliše globalnim dogadjajima za sopstvenu dobit.

Multimiliajrder Mask, jedan od najbogatijih ljudi na svetu svakako može sebi da priušti da prisustvuje Davosu.

Članovi Foruma plate izmedju 120.000 do 850.000 švajcarskih franaka za godišnju članarinu u zavisnosti od nivoa povezanosti koju žele da imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari