U prostorijama kompanije NIS u Novom Sadu dodeljene su nagrade najboljim matematičarima prve Srpske matematičke olimpijade. Prvo mesto, u konkurenciji 32 najbolje plasirana matematičara na republičkim takmičenjima, zauzeo je Maksim Stokić, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, drugi je bio Žarko Ranđelović, učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Niša, dok je treća pozicija pripala Ivanu Damnjanoviću iz Gimnazije „Bora Stanković“, takođe iz Niša.


Pobednik Maksim Stokić rekao je da nije očekivao ovako visok plasman i da je priznanje velika satisfakcija za njega da nastavi sa svojim usavršavanjem.

– Ovo je prvi put da učestvujem na ovakvom takmičenju i moram da istaknem visok nivo organizacije, za razliku od nekih drugih takmičenja na kojima sam bio. Nisam se nadao da ću osvojiti prvu poziciju, ovo je velika satisfakcija za sav uložen trud – kazao je Stokić i otkrio detalje pripreme za ovo takmičenje. „Za Olimpijadu sam se dugo spremao, vežbao sam i po pet sati dnevno i trudiću se da na svetskom takmičenju ostvarim što bolji rezultat. Cilj mi je da upišem Kembridž jednog dana,“ zaključio je on.

Nagrade takmičarima uručio je zamenik generalnog direktora NIS-a Dmitrij Fomenko, koji je istakao da je cilj te kompanije podržavanje razvoja mladih talenata u sferi prirodnih nauka.

– Zadovoljstvo je videti najbolje mlade matematičare u našoj kompaniji. Mi želimo da ih podržimo kako bi se oni dalje razvijali u pravcu prirodnih nauka, jer je to veoma važno za profesije čiji je kadar neophodan za napredak društva, ali i naše kompanije. Nadamo se da će mladi prepoznati potencijal obrazovanja u oblasti tehničkih nauka, koje su glavni pokretač svih privreda u svetu – izjavio je Fomenko.

Organizovanje Srpske matematičke Olimpijade, u saradnji sa Društvom matematičara Srbije i Akademijom umetnosti deo je projekta kompanije NIS „Energija znanja“ koji podrazumeva saradnju sa univerzitetima i naučni institucijama u zemlji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari