Oružari čekaju potez države 1Foto: Fonet

Radnici fabrike „Zastava oružje“ danas su ispred Upravne zgrade tog preduzeća održali treći jednočasovni štrajk upozorenja, a potom krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama do zgrade gradske skupštine, gde je održana javna sednica članova Sindikata.

Predstavnici Štrajkačkog odbora su svoje zahteve predali gradonačelniku Kragujevca Radmiru Nikoliću, a Dragan Ilić, predsednik Sindikalne organizacije rekao je tom prilikom da su se na protestnu šetnju ulicama Kragujevca odlučili zbog toga što niko od nadležnih državnih organa nije reagovao na njihove zahteve.

Skupština grada učestvuje u kapitalu naše fabrike u malom procentu ali smo smatrali da je to jedan od načina da se pokrene pitanje ozbiljnih i krupnih problema koji u ovom trenutku potresaju preduzeće, rekao je Ilić. Nezadovoljni radnici su poručili da neće odustati od borbe za očuvanje fabrike i i ispunjenje drugih zahteva, među kojima je i isplata bonusa od 25.000 dinara.

Mi smo spremni za dijalog i razgovore. Predstojećeg vikenda dajemo šansu miru, dajemo šansu razgovorima i pregovorima tako da će naše aktivnosti biti obustavljene do daljneg.

Ukoliko se ne krene putem rešavanja problema, sigurno je da će doći do dalje radikalizacije protesta o čemu se još uvek nije razgovaralo, ali su ljudi spremni da istraju u svojim zahtevima, izjavio je Ilić.

Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić je ponudio da Gradska uprava bude posrednik između resornih ministarstava i zaposlenih u fabrici, ocenivši da gradska vlast ima „moralnu obavezu“ da pomogne da se problemi reše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari