Izvoz Zastavinog pešadijskog naoružanja u Libiju, vredan 37 miliona dolara, definitivno je propao. Beogradska firma Melvale korporejšen, koja je ugovorila taj izvozni aranžman, obavestila je, uoči minulog vikenda, nadležne u Zastavi Oružju da je iz Ministarstva ekonomije stigla zvanična informacija da se nisu stekli uslovi za realizaciju posla za Libijom.

Vlada Srbije do sada se ovim povodom nije oglasila, ali je ministar ekonomije Mlađan Dinkić nedavno šokirao veći deo domaće javnosti iskrenim priznanjem da izvoz Zastavinog oružja u Libiju sprečava bezbednosno-informarivna agencija (BIA), koja se, inače, u postupku izdavanja dozvola za izvoz domaćeg naoružanja nigde zvanično ne pominje. Dinkićje tom prilikom pokušavao da pojasni da BIA sprečava izvoz Zastavinog oružja u Libiju, jer je, navodno, sporan izvoznik, odnosno vlasnik firme koja je ugovorila posao sa Libijom, a koji se, zbog nekih ranijih, opet navodno, sumnjivih poslova, nalazi na „crnoj listi“ Ujedinjenih nacija.

Upućenijima u ovu problematiku namah je bilo jasno da je BIA stavila zabranu zbog komercijalnog direktora u firmi Melvile, Slobodana Tešića, svojevremeno vlasnika Temeks, koji je 2003. godine realizovao izvozni posao za Nigeriju. Kako je deo tog kontingenta, pod nerazjašnjenim okolnostima, završio u Liberiji (koja je bila pod embargom na uvoz oružja), protiv Tešića je bio pokrenut sudski postupak, ali je docnije bio oslobođen odgovornosti.

Iako su iz Melevila ukazivali da Tešićnije odgovorno lice niti vlasnik firme, država je ostala nepokolebljiva, a to nisu promenile ni ostavke dvojice članova UO kragujevačke fabrike, Vlade Vučkovići Veljka Kadijevića, pri čemu je ovaj drugi javno izrazio sumnju da se u ovom slučaju radi o zaštiti interesa monopoliste u oružarskom biznisu.

Zahtev za nadoknadu štete

Kragujevačkim oružarima nedavno nije dozvoljen izvoz 500 automatskih bacača granata u Libiju, u vrednosti od 5,3 miliona dolara, a krajem minule sedmice ostali su i bez dozvole za isporuku 160.000 automata u istu afričku zemlju, čime je oštećena za još 32 miliona dolara. U Zastavi Oružju tvrde za Danas da bi realizacijom tih aranžmana imali obezbeđenu zaradu u narednih pet godina, i najavljuju da će 25. marta protestovati ispred Vlade Srbije u Beogradu. „Zahtevaćemo da nam se u najkraćem mogućem roku izdaju dozvole za ugovoreni izvoz u Kamerun, Pakistan, Južnu Afriku, Bugarsku, Crnu Goru i Ameriku, zatim da se pojednostavi procedura izdavanja dozvola za izvoz oružja, ali i da država našoj fabrici nadoknadi materijalnu štetu pričinjenu zabranom izvoza u Libiju“, rekao je za Danas predsednik Sindikata Zastave Oružja Dragan Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari