Ni dve sedmice posle obraćanja predsedniku Srbije Borisu Tadiću, radnici Zastave Oružja nemaju odgovor na pitanje, zašto država ne izdaje izvozne dozvole, i to ne samo za ugovorene isporuke vojnog (pešadijskog) naoružanja, veći za plasman lovačkih karabina, pištolja i revolvera na inostrana tržišta.

Zastavinim oružarima posebno je bitan onaj ugovor (sa jednom severnoafričkom državom) vredan oko 37 miliona dolara, koji bi mogao da bude doveden u pitanje. Nije nebitan ni ugovoreni izvoz pešadijskog naoružanja u Afriku, u vrednosti od milion dolara, tim pre što je kragujevačka fabrika avansno naplatila (i većpotrošila) 500.000 dolara.

Osim toga, Zastava Oružje nije dobila ni dozvolu za ugovoreni izvoz lovačkog i sportskog oružja u jednu azijsku zemlju, „težak“ nekoliko stotina hiljada evra. Sa sličnim problemom suočavaju se i još neke fabrike domaće odbrambene industrije. U Sindikatu Zastavine fabrike oružja kažu za Danas da kragujevačka fabrika prošlog meseca nije mogla da pošalje eksponate (lovačke karabine i pištolje) na Sajam oružja koji je održan u američkom gradu Orlandu, jer ni za to nije blagovremeno dobila traženu izvoznu dozvolu. „Iznenađeni smo ovakvim ponašanjem države, koje navodi na sumnju da su interesi nekih ljudi i firmi iznad interesa domaće odbrambene industrije, a samim tim i države, jer je ta industrijska grupacija u državnom vlasništvu. Kako, inače, drugačije protumačiti činjenicu da o našem zahtevu da nam se izdaju dozvole za izvoz oružja u zemlje koje nisu ni pod kakvim međunarodnim sankcijama, mesecima ćute svi kojima smo se obratili, od predsednika države i premijera, do nadležnih ministara“, pita se predsednik Sindikata Zastave Oružja Dragan Ilić.

On ističe da je situacija u Zastavi Oružju sve nezavidnija, te da će, ukoliko ta fabrika uskoro ne dobije tražene dozvole, stanje u najstarijoj i najvećoj oružarskoj firmi u Srbiji i na Balkanu postati alarmantno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari