Ministarstvo odbrane Iraka izmirilo je, krajem marta i početkom aprila, svoje dugove prema vojnim fabrikama sa prostora bivše Jugoslavije. Dug za ranije kupljeno jugoslovensko oružje i vojnu opremu sa prispelim kamatama iznosio je ukupno oko 2,5 milijardi dolara, ali su, na osnovu međunarodnog sporazuma o otpisu dela potraživanja, Iračani svoju obavezu prema srpskim oružarima izmirili plativši oko deset odsto od ukupnog ili četvrtinu (tačnije 26 odsto) osnovnog duga.

Ministarstvo odbrane Iraka izmirilo je, krajem marta i početkom aprila, svoje dugove prema vojnim fabrikama sa prostora bivše Jugoslavije. Dug za ranije kupljeno jugoslovensko oružje i vojnu opremu sa prispelim kamatama iznosio je ukupno oko 2,5 milijardi dolara, ali su, na osnovu međunarodnog sporazuma o otpisu dela potraživanja, Iračani svoju obavezu prema srpskim oružarima izmirili plativši oko deset odsto od ukupnog ili četvrtinu (tačnije 26 odsto) osnovnog duga. Podsetimo da su fabrike bivše jugoslovenske vojne industrije, krajem pošle godine, prihvatile ponudu iračkog Ministarstva odbrane da svoja osnovna potraživanja Iračanima prodaju po ceni od 26 centi za dolar, što je među poznavaocima prilika na svetskom oružarskom tržištu ocenjeno kao dobar poslovni aranžman. U prilog ovome ide i činjenica da je cena kubanskog i dugova nekih drugih zemalja trećeg sveta za nekada kupljeno jugoslovensko oružje na svetskom tržištu, višestruko niža od cene postignute u ovom aranžmanu.
Uporedo sa izmirenjem nekadašnjih dugova, iračko Ministarstvo odbrane je ovih dana srpskoj vojnoj industriji uplatilo avans od ukupno 47 miliona dolara, za realizaciju ugovorenog izvoza srpskog oružja i vojne opreme u vrednosti od 235 miliona dolara. Nakon prispelog avansa, domaće vojne fabrike obavezne su da ugovorene izvozne poslove sa Ministarstvom odbrane Iraka realizuju u roku od dvanaest meseci. U Zastavi Oružju i ostalim firmama domaće odbrambene industrije ističu da su spremni za realizaciju izvoza u Irak, koji se u stručnoj javnosti ocenjuje kao „posao decenije“ srpskih oružara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari