Oružarima zabranjen ulazak u Skupštinu Srbije 1Foto: N1

Sindikat Zastave oružja obavestio je danas javnost da je čelnicima te sindikalne organizacije prošlog četvrtka zabranjeno da u Skupštini Srbije održe konferenciju za novinare.

To je „neprijatno iznenadilo“ radnike te fabrike, koji su tog dana ispred republičkog parlamenta protestovali protiv usvajanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme kojim je predviđena i privatizacija domaće vojne industrije, čemu se kragujevački oružari već duže energično protive.

U saopštenju oružarskog Sindikata navodi se da je u četvrtak, 10. maja, kada je oko hiljadu radnika Zastave oružja ispred Skupštine Srbije protestovalo zbog usvajanja spornog zakona, bilo planirano održavanje konferencije za štampu na kojoj bi predstavnici sindikata, u zgradi Parlamenta, izneli argumente protiv privatizacije fabrike i primedbe na odredbe Zakona koji je prethodnog dana usvojen u Skupštini. Zahtev za organizovanje tog skupa, predsednici Skupštine Maji Gojković blagovremeno su, pojašnjavaju u sindikatu, uputili poslanici Građanske platforme Aleksandra Čabraja, Jovan Jovanović i Sonja Pavlović koji su po uobičajenoj proceduri i zakazali konferenciju za novinare, očekujući da će biti i odobrena. Saglasnost Maje Gojković, međutim, nije stigla.

– Zvuči gotovo neverovatno da je predstavnicima radnika zabranjen ulaz u Parlament koji slovi za kuću demokratije. To govori o nerazumevanju vlasti da su je građani birali da se brine o javnom dobru i da se zatvaranjem vrata skupštine neće ostvariti društvena stabilnost već, naprotiv, propustiti šansa da se kroz usaglašena mišljenja krene u susret rešavanja problema. Ne treba zaboraviti da Skupštinu biramo i mi radnici, i da je, kao poreski obveznici, i finansiramo – ističe se u jučerašnjem saopštenju sindikata Zastave oružja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari