Menadžment Zastava Oružja obnovio je juče zahtev nadležnim državnim institucijama za dobijanje druge izvozne dozvole za isporuku naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, koja bi u kragujevačku fabriku trebalo da stigne za desetak dana. Kako Danas saznaje, Ministarstvo odbrane Srbije obavestilo je juče poslovodstvo Zastava Oružja da su pribavljene sve saglasnosti za isporuku i drugog kontingenta Zastavinog naoružanja u Jermeniju, nakon čega je, zbog zastarelosti prethodnog, državnim organima odmah upućen novi zahtev za odobrenje tog izvoznog aranžmana.

Menadžment Zastava Oružja obnovio je juče zahtev nadležnim državnim institucijama za dobijanje druge izvozne dozvole za isporuku naoružanja i vojne opreme u Jermeniju, koja bi u kragujevačku fabriku trebalo da stigne za desetak dana. Kako Danas saznaje, Ministarstvo odbrane Srbije obavestilo je juče poslovodstvo Zastava Oružja da su pribavljene sve saglasnosti za isporuku i drugog kontingenta Zastavinog naoružanja u Jermeniju, nakon čega je, zbog zastarelosti prethodnog, državnim organima odmah upućen novi zahtev za odobrenje tog izvoznog aranžmana. U Zastava Oružju kažu da bi dozvola za izvoz naoružanja u Jermeniju (reč je o kontingentu vrednom oko 900.000 dolara) trebalo da stigne krajem maja ili početkom juna. „Drugu dozvolu za izvoz oružja u Jermeniju dobićemo zahvaljujući promeni stava Ministarstva spoljnih poslova, koje je procenilo da isporuka našeg naoružanja jermenskim snagama bezbednosti ni na koji način neće poremetiti odnose Srbije i Rusije, odnosno da neće uticati na već poznati zvaničan stav Moskve prema konačnom rešenju statusa Kosova i Metohije“, kažu za Danas u kragujevačkoj fabrici, naglašavajući da su prošle nedelje i zvaničnici Rusije ponovo dali „zeleno svetlo“ za izvoz srpskog naoružanja u Jermeniju.

Nova puška za američko tržište

Zastava Oružje je nedavno, u saradnji sa američkim Remingtonom, osvojila proizvodnju malokalibarske puške 22 LR. Očekuje se da će se novi tip malokalibarke čije se mogućnosti ispituju u Remingtonu, naći na američkom tržištu već početkom druge polovine 2007. godine. Zastava Oružje i Remington rade i na osvajanju još nekih proizvoda, pre svega novih lovačkih karabina, koji bi kupcima u Americi trebalo da budu ponuđeni tokom naredne godine.

Podsetimo da je Zastavina Fabrika oružja još sredinom prošle godine sa Mimnistarstvom odbrane Jermenije ugovorila izvoz dva kontingenta naoružanja u tu zemlju, u ukupnoj vrednosti od oko 2,6 miliona dolara. Problem je nastao u jesen 2006, uoči početka realizacije tog poslovnog aranžmana, pošto je tadašnja republička vlada, zbog „viših nacionalnih i državnih interesa“, vezanih za rešavanje statusa Kosmeta zabranila izvoz srpskog oružja u zemlje bivšeg SSSR koje su, navodno, u interesnoj sferi Rusije. Krajem prošle godine Zastavini oružari uspeli su da izdejstvuju dobijanje jedne od dve tražene dozvole. Prvi izvozni aranžmana, vredan oko 1,7 miliona dolara, realizovan je u više etapa i okončan je krajem aprila. „Na zalihama već imamo 80 odsto robe potrebne za isporuku jermenskom Ministarstvu odbrane“, ističu u kragujevačkoj fabrici, napominjući da ima indicija da će uskoro, posredstvom firme SDPR Jugoimport, startovati i državni otkup naoružanja na zalihama. Država, inače, od Zastave treba da otkupi oružje u vrednosti od milion dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari