Osnovan Savet evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji 1Foto FoNet: Zoran Mrđa

Evropska poslovna udruženja i bilateralne komore koje zastupaju interese kompanija sa evropskim kapitalom u Srbiji osnovale su Savet evropskih poslovnih udruženja i komora u Srbiji (CEBAC), saopštila je Francusko-srpska privredna komora.

Memorandum o osnivanju potpisan je danas, a novoosnovano telo će u svom budućem radu definisati zajedničke interese i biti platforma za sve buduće inicijative i aktivnosti, navodi se u saopštenju uz napomenu da je potpisivanju prisustvovao evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelji.

Glavni cilj CEBAC-a jeste dalji razvoj i unapređenje pravnog, institucionalnog i konkurentnog poslovnog okvira za uspešno poslovanje svih kompanija koje deluju u Srbiji, kako onih sa međunarodnim, tako i sa lokalnim kapitalom.

Pored toga, Savet će nastojati da dodatno poboljša trgovinske odnose između zemalja sa evropskog kontinenta i Srbije.

Procenjuje se da u Srbiji posluje više od 5.000 kompanija sa evropskim kapitalom koje su stvorile preko 200.000 radnih mesta u ovoj zemlji. Kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni, evropske zemlje su najvažniji trgovinski partneri Srbije – kako pri uvozu, tako i pri izvozu.

„Evropski savet poslovnih udruženja i komora u Srbiji primenjuje izrazito inkluzivan pristup, što je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma danas. Trenutno broji 13 članova, ali je otvoren za prijem novih stranih ili bilateralnih organizacija koje zastupaju interese evropskog poslovanja u Srbiji. Savet nudi različite oblike članstva, uključujući i pridruženo i počasno članstvo i ovom prilikom poziva sve strane i bilateralne organizacije da se pridruže radu našeg Saveta, čime će doprineti poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji za sve privredne subjekte, bilo da su strani, bilateralni ili domaći“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari