Konstitutivna sednica nacionalne asocijacije voćara i povrtara Plodovi Srbije, prvog udruženja te vrste, održana je juče u Privrednoj komori Srbije. „Udruživanje u proizvodnji voća i povrća pitanje je opstanka u savremenoj poljoprivredi. U Srbiji sada imamo oko 270.000 registrovanih, uglavnom malih domaćinstava, koja nemaju nikakvu šansu da opstanu na tržištu u vremenima koja dolaze.

Konstitutivna sednica nacionalne asocijacije voćara i povrtara Plodovi Srbije, prvog udruženja te vrste, održana je juče u Privrednoj komori Srbije. „Udruživanje u proizvodnji voća i povrća pitanje je opstanka u savremenoj poljoprivredi. U Srbiji sada imamo oko 270.000 registrovanih, uglavnom malih domaćinstava, koja nemaju nikakvu šansu da opstanu na tržištu u vremenima koja dolaze. Stoga su kooperative sa nekoliko hiljada članova, kakve uspešno posluju u razvijenom svetu, model koji i mi treba da sledimo. Osnovni cilj novog udruženja je plasman kvalitetnog voća i povrća iz Srbije na inostranim tržištima sa prepoznatljivim znakom, marketingom i pakovanjem“, kazao je Ratko Vukićević, predsednik Upravnog odbora Asocijacije Plodovi Srbije.
Slobodan Milosavljević, ministar poljoprivrede u Vladi Srbije, naglasio je da bi glavni cilj ovog udruženja trebalo da bude prerastanje u lidera u regionu i istočnoj Evropi u proizvodnji i plasmanu kvalitetnog voća i povrća, za šta Srbija ima sve potrebne prirodne preduslove. „Uz kvalitet, konkurentnost, dizajn i pakovanje neophodni su i efikasni kanali distribucije. Stoga je ministarstvo poljoprivrede voljno da pruži svu potrebnu pomoć u formiranju jedne kargo kompanije posredstvom koje bi sveže voće i povrće iz Srbije svakodnevno stizalo u velike trgovinske lance najznačajnijih evropskih gradova, od Londona do Moskve“, najavio je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari