Osnovana prva regionalna berza električne energije za centralnu i jugoistočnu Evropu 1Foto: Pixabay

Operatori prenosnih sistema iz Slovenije i Srbije osnovali su regionalnu berzu električne energije (ADEX) koja će ponuditi usluge spot trgovine električnom energijom u dve zemlje sa ambicijom da poslovanje prošire i na ostatak centralne i jugoistočne Evrope (CIE).

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije, ADEX, prva regionalna berza električne energije za CIE, zvanično je uspostavljena 23. decembra 2022. u Ljubljani, formalnim potpisivanjem osnivača operatora prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), operatora prenosnog sistema u Srbiji, Elektromereže Srbije (EMS) i Evropske berze električne energije (EPEX spot), saopšteno je danas.

ADEX je nastao korporativnim spajanjem slovenačke berze struje BSP Southpool-a i berze struje u Srbiji (SEEPEX), sa poslovnim sedištem u Ljubljani i glavnim stalnim kancelarijama u Ljubljani i Beogradu.

Novoosnovani ADEX će, kako je navedeno, ponuditi harmonizovane i jedinstvene (one-stop-shop) usluge spot trgovine električnom energijom u Sloveniji i Srbiji, sa ambicijom da svoje poslovanje proširi i na ostale zemlje u regionima CIE.

Glavni izvršni direktor ELES-a Aleksander Mervar rekao je da osnivanjem regionalne berze električne energije ADEX, slovenačka berza BSP koja je prethodno poslovala samo na slovenačkom tržištu, postaje ključni igrač na tržištu električne energije i na širem evropskom prostoru.

„Ponosan sam što je operator prenosnog sistema u Sloveniji (ELES), kao 100 odsto vlasnik BSP-a, uspeo da, zajedno sa svojim strateškim partnerima realizuje ovaj izuzetni cilj, a što ujedno predstavlja i prvi korak ka uspostavljanju snažne regionalne berze električne energije“, rekao je Mervar.

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić rekla je da će nova berza dodatno podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije u OIE i održivu „zelenu tranziciju“.

„Berza električne energije ADEX će podstaći ukupnu trgovinsku aktivnost i razvoj tržišta u CIE. Čitava Evropa će imati koristi od ovog novog centra berzanskih aktivnosti, obzirom da će dodatno ubrzati regionalne i evropske integracije“, rekao je glavni izvršni direktor EPEX spota Ralf Danielski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari