Zajedničko preduzeće „Fijat automobili Srbija“ osnovano je juče i u skladu sa zakonom registrovano u Agenciji za privredne registre, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Ugovor o osnivanju zajedničke kompanije potpisan je u Vladi Srbije sinoć, dva dana pre planiranog roka, saznaje Danas.

Republika Srbija u preduzeću ima udeo u iznosu od 33 odsto, a Fijat Grupa udeo od 67 odsto kapitala. Početni osnivački kapital društva iznosi 700.000 evra od čega Fijat Grupa uplaćuje 469.000 evra, dok je Republika Srbija juče uplatila 231.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Ostatak osnivačkog kapitala društva će Fijat Grupa i Republika Srbija uplatiti najkasnije do proleća 2009. godine, u skladu sa Ugovorom o zajedničkom ulaganju koji je zaključen 29. septembra. Ukupan ulog Fijata u novoj kompaniji, predviđen Ugovorom, jeste 200 miliona evra u novcu, dok ulog Republike Srbije iznosi 50 miliona evra u novcu i 50 miliona evra u stvarima i pravima.

Osnivanju i registraciji zajedničkog preduzeća prethodila je telefonska sednica Vlade Republike Srbije na kojoj je usvojen Ugovor o osnivanju zajedničkog privrednog društva za proizvodnju putničkih automobila Fijat automobili Srbija d.o.o. sa sedištem u Kragujevcu, a na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju između Republike Srbije i Grupe Fijat.

Upravni odbor zajedničkog preduzeća ima sedam članova, od kojih su dva predstavnici Republike Srbije Biserka Jeftimijević-Drnjaković, savetnik predsednika Srbije i Luka Andrić, savetnik potpredsednika Vlade Srbije, a ostalih pet članova su predstavnici italijanskog Fijata: potpredsednik Fijat Grupe Alfredo Altavila, direktor novoosnovanog preduzeća „Fijat automobili Srbija“ Đovani de Filipis, potpredsednik Fijat Grupe za proizvodnju Stefan Keter, finansijski direktor Fijat Grupe Automobili Ričard Palmer i direktor za međunarodne operacije Fijat Grupe Automobili Silverio Bonfiljioli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari