Miodrag Acić (60) iz Maljurevca kod Požarevca je u poplavi 17. maja izgubio sve sem nade i zahvalnosti što su mu ukućani ostali živi. Te kobne subotnje noći Mlava je probila nasipe i u roku od sat vremena poplavila sela Maljurevac, Bradarac, Babušinac i Bratinac.

– Dobro je sad kako je bilo. Najbitnije je da smo svi živi – priča nam Milorad, koji ne pamti takve poplave u životu.

– Voda je počela da nadolazi oko ponoći, a već u jedan čas preplavila je čitavo naselje. Probudio sam ukućane. Po suprugu, sina, snaju i unuke došao je moj kum i pre nego što je voda nadošla, odvezao ih je u susedno selo, na sigurno – kaže Miodrag.

On je, u međuvremenu, pustio stoku napolje, ali nije im bilo spasa od vodene bujice koja je došla do drugog sprata kuće. Uništena mu je mehanizacija, usevi, ali i sav nameštaj. Ništa nije moglo biti spašeno, a slično su prošli i ostali meštani Maljurevca. Iako ima 60 godina, Miodrag se pridružio članovima kriznog štaba i volonterima, i narednih dana radio na utvrđivanju nasipa kako ne bi došlo do još veće katastrofe.

Jedan od volontera na odbrani požarevačkog i kostolačkog kraja bio je Dejan Grujić (47), privatni preduzetnik iz Zaječara, koji se uputio ka nabujaloj Mlavi, ne bi li pomogao ugroženom stanovništvu.

– Iako su pozivi za pomoć bili upućeni ka Šapcu, ja sam ipak krenuo za Kostolac. Poplave su pretile i tamo, a drugi razlog je što sam čuo da je grupa francuskih spasilaca upućena u taj kraj. Živeo sam 17 godina u Francuskoj i smatrao sam da bih mogao da pomognem i na taj način, olakšavajući komunikaciju između francuskih i naših spasilaca – naglašava Dejan.

Bio je zatečen stanjem na terenu. Voda je nadirala u naselja, ali se i vraćala, uprkos ispumpavanju.

– Francuske, nemačke, češke ekipe spasilaca, uz pripadnike naših nadležnih službi, volontera i meštana, danonoćno su bile na terenu. Trebalo je ispumpati vodu, vratiti je u korito i ojačati nasipe kao bi se spasile termoelektrane u Kostolcu, i sprečila katastrofa ogromnih razmera – priča Dejan.

Kada nabujale reke nisu više predstavljale opasnost po termoelektrane, spasioci su krenuli ka poplavljenim naseljima.

– Od 150 kuća u Maljurevcu, 90 ih je bilo totalno pod vodom, ostale delimično. Meštani su evakuisani ka susednim naseljima. Sutradan je francuskoj ekipi spasilaca bilo odobreno da se iz zone Kostolca pridruže volonterima u Maljurevcu i okolnim poplavljenim selima. Presecali smo delove bedema pored puta, kako bi voda oticala nazad u Mlavu – priseća se Dejan.

Na sreću, ljudskih žrtava nije bilo, ali je više od 40 tona uginule stoke prikupljeno i upućeno na spaljivanje nakon što su spasioci uspeli da ispumpaju i preusmere vodu.

General Bratislav Dikić, rukovodilac Operativnog tima za odbranu od poplava u Požarevcu i Kostolcu, kaže za Danas da je zahvaljujuću volonterima, MUP-u, Vojsci Srbije i spasiocima iz inostranstva izgrađeno više nasipa i kanala, te je poplavni talas usmeren na nenaseljena područja niže nadmorske visine.

– Nakon što smo spasili termoelektranu, i naselja kojima je najviše pretila poplava, uputili smo se ka selima koja je Mlava poplavila. Stanovništvo je bilo evakuisano, ali smo imali puno posla na ispumpavanju vode. Potom su sakupljene uginule životinje, izvršena je deratizacija i dezinsekcija terena, i pružena medicinska pomoć stanovništvu – kaže Dikić.

Život se u ovom kraju polako vraća u normalu, a naš sagovornik kaže da veliku zahvalnost duguje kolegama iz Nemačke, Češke, a pre svega Francuske, odakle je došao 41 spasilac.

Ostali goli zidovi

– Ostali su nam goli zidovi. Pomoć stiže, ali trebaće vremena da se život vrati u normalu. Zahvaljujući dobro organizovanim spasiocima i volonterima, sačuvani su ljudski životi. To je najvažnije. Ja sam, lično, najsrećniji što su moji unuci na vreme evakuisani i nisu videli užase koje je donela vodena bujica. To bi im ostavilo traume. Ovako, život ide dalje i nekako ćemo se snaći – kaže Miodrag Acić iz poplavljenog Maljurevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari