Oštar pad cena akcija na azijskim berzama 1Foto: shutterstock/Phongphan

Cene akcija na azijskim berzama danas su oštro pale, a cene nafte i zlata porasle, uz povećanu vrednost kursa dolara nakon vesti da je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran, javlja Rojters.

Prema izveštajima s berze, indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, ne računajući japanske, bio je jutros u sedam sati po loklanom vremenu u minusu oko dva posto.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks potonuo je 2,4 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,4 i 1,8 posto.

Rano jutros ti su indeksi bili i dublje u minusu, neposredno posle vesti da su izraelski projektili pogodili iranski grad Isfahan.

Fjučersi na za naftu tipa brent su porasli za čak 4,2% zbog zabrinutosti da bi snabdevanje na Bliskom istoku moglo biti poremećeno, ali su poslednji put porasli za 2,4% na 89,22 dolara.

Iran je, prema podacima Rojtersa, treći najveći proizvođač nafte u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

Iako za sada nema zvaničnih potvrda, zapadni mediji i agencije javljaju da je reč o odgovoru Izraela na nedavni iranski napad dronovima na izraelsku teritoriju, uz ocene da je današnji odgovor „ograničenog karaktera“.

To je situaacija u kojoj ulagači pokazujju bojazan od eskalacije sukoba, a na tržištu je uočeno masovno povlačenje investicija

„Tržišta se plaše da je ovo početak lanca osvetničkih udara, što bi moglo izazvati veliku nestabilnost na Bliskom istoku”, rekao je analitičar u australijskoj ANZ banci Kon Goh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari