Neto dobit Naftne industrije Srbije u prvoj polovini ove godine iznosi 19,1 milijardu dinara, što je za 13 odsto manje od rezultata za isti period 2012. godine. Pad neto dobiti kompanije uslovljen je padom cena nafte i prirodnog gasa kao i rastom poreskih davanja. Plaćene poreske obaveze kompanije, uključujući akcize, porez na profit i druga poreska davanja premašile su prošlogodišnji pokazatelj za 37 odsto i iznose 52,2 milijarde dinara – izjavio je juče Kiril Kravčenko, generalni direktor Naftne industrije Srbije.


On je dodao da je u prvom polugodištu 2013. nastavljen trend pada potrošnje na domaćem tržištu goriva, što je takođe negativno uticalo na finansijski rezultat kompanije. Operativna dobit pre uplate kamata, poreza na profit i amortizacije iznosila je 27,9 milijardi dinara, što je za 24 odsto ispod istog pokazatelja za prošlu godinu.

– Bez obzira na negativne makroekonomske uslove kompanija je sačuvala tempo rasta investicionog programa. Tokom prvih šest meseci godine obim ulaganja u razvoj novih tehnoloških projekata, proizvodnu infrastrukturu, realizaciju ekoloških inicijativa povećan je u odnosu na isti period prošle godine i iznosi 24 milijarde dinara. Kompanija je nastavila da uvećava ključne proizvodne pokazatelje. Bez obzira na pad potrošnje na ključnim tržištima balkanskog regiona, zahvaljujući doslednoj politici razvoja maloprodajne mreže i dugoročnih odnosa sa korporativnim klijentima, uspeli smo da povećamo obim prodaje derivata za 26 odsto u poređenju sa prvim polugodištem 2012. godine. U prvih šest meseci ove godine kompanija je prodala 1,35 miliona tona derivata nafte. Obim prodaje „belih“ derivata sa visokom maržom porastao je za 41 odsto – naglašava Kravčenko.

Prema njegovim rečima, obim prerade nafte u Rafineriji Pančevo porastao je za 21 odsto i iznosi 1,4 miliona tona. Proizvodnja nafte i gasa na ležištima kompanije za četiri odsto je veća nego prethodne godine.

– Zahvaljujući stabilnom modelu biznisa i efikasno organizovanim procesima upravljanja mi uspevamo da održimo tempo razvoja i nivo programa kapitalnih investicija, kao i da redovno izvršavamo sve poreske obaveze – istakao je Kravčenko. On je rekao i to da će isplata dividendi akcionarima za 2012. početi krajem avgusta ili početkom septembra. Akcionarima NIS-a će biti ukupno isplaćeno 12,4 milijarde dinara iz dobiti, odnosno 75,83 dinara po akciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari