Otkupljivači nude 28,50 dinara, poljoprivrednici traže 35 1Foto: Stanislav Milojković

Nakon što jedan od najvećih otkupljivača, Viktorija logistika, prošle nedelje ponudila 28,50 dinara za kilogram suncokreta kao konačnu cenu, proizvođači su nezadovoljni jer smatraju da je taj iznos prenizak, odnosno da je ispod tržišne vrednosti.

– Smatramo da je ponuđena cena ispod realne tržišne vrednosti i da predstavlja rezultat kartelskog ponašanja, dogovaranja cena i novouspostavljenih monopola u preradi i izvozu suncokreta. Najveća uljara u Srbiji vrši pritisak na ostale fabrike da izađu sa istom niskom cenom, iako je sama u prednosti u odnosu na njih, s obzirom na manje troškove u procesu proizvodnje ulja – ističu u Nezavisnoj asocijaciji poljoprivrednika Srbije.

Predsednik ove Asocijacije Jovica Jakšić za naš list kaže da su proizvođači imali ponude iz Hrvatske i BiH od 40 dinara za kilogram, ali da naravno, nakon što je Viktorija izašla sa konačnom cenom od 28,50 dinara, niko ne želi da plati više.

– Plašimo se da će već danas, a od ponedeljka dodatno, cene suncokreta biti još niže. Tačnije, imamo najave sa berze da će se tako desiti – ističe Jakšić.

On kaže da ovogodišnja žetva još nije završena tako da se ne zna koliki će konkretno rod biti, ali napominje da se prošlogodišnja cena kretala između 37 i 41 dinara za kilogram. Za proizvođače tako sada cena suncokreta ispod 35 dinara po kilogramu nije realna. Oni tvrde da ponuđena cena ne pokriva troškove proizvodnje i da će ukoliko država ne reaguje, delovati destimulišuće na poljoprivredne proizvođače da se u budućnosti opredeljuju za ovu značajnu kulturu.

Poljoprivrednici zahtevaju od Vlade, ali i ministarstava trgovine i poljoprivrede da se uključe u rešavanje problema i zajedno sa uljarama i poljoprivrednim proizvođačima pokušaju da pronađu hitno rešenje.

Viktorija je najpre ponudila akontnu cenu 23,60 dinara, da bi krajem prošle nedelje izašli u javnost sa konačnom cenom od 28,50 dinara. Kako su tada rekli iz ove kompanije, cene sa određuje na dnevnom nivou, prema kretanjima na tržištu, ali i prema cenama u okruženju.

– Tačno je da su cene u okruženju slične, ali ne možemo da se merimo sa drugima. Prvo, što su u drugim zemljama plate veće, a onda imate primer Rumunije u kojoj su cene između 260 i 270 evra po toni, ali se tamo računa, odnosno otkupljivači tamo plaćaju više onima koji imaju kvalitetniji suncokret, odnosno takav u kom ima veći procenat ulja. Kod nas u Srbiji toga nema – napominje Jakšić.

Izvoz težak 2,5 miliona tona

Prema podacima udruženja Žita Srbije s početka ove godine, u prošloj godini Srbija je izvezla 2,5 miliona tona žitarica i uljarica, trećinu od toga izvezla je upravo MK grupa. Prošle godine rod suncokreta je bio nekih 620.000 tona, ove godine se očekuje da rod bude bolji s obzirom na to da su vremenske prilike ove sezone i te kako odgovarale ovoj uljarici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari