Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave Srbije preporučiće lokalnim samoupravama da toplane otpišu kamate na dugove građana i privrede za grejanje, naglašeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović istakla je da će predloženi otpis kamata važiti samo uz reprogram dugovanja, odnosno otplatu glavnice na rate. Kalanovićeva je naglasila da će preporuka o otpisu kamata na dugovanja građana i privrede za grejanje ići istovremeno sa predlogom o otpisu kamata na dugovanja toplana za energente.


– To radimo zbog građana, da bi se stavila tačka na problem dugova i da bi toplane prešle na održiv način poslovanja. Kad se radi o glavnom dugu, tu nema razgovora. Glavni dug mora da se vrati – rekla je Kalanovićeva. Ona je dodala da će ministarstva lokalne samouprave i energetike u narednih nekoliko dana razmotriti mogućnost da predlože Vladi otpis kamata na dugovanja toplana. Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je da su dugovanja toplana između 35 i 37 milijardi dinara, dok potrošači toplanama u Srbiji duguju 20 milijardi dinara. Ona je izjavila da jedna četvrtina od 58 toplana u Srbiji nije poštovala uredbu o maksimalnim i minimalnim cenama grejanja.

Zorana Mihajlović rekla je da u najvećem broju slučajeva nije poštovana odredba da cene grejanja za privredu budu do 50 odsto veće nego za građane. Pre uvođenja uredbe, istakla je ministarka energetike, cena grejanja za privredu bila je i četiri puta veća nego za građane u nekim opštinama. Ona nije želela da precizira koje toplane nisu poštovale uredbu.

Mihajlovićeva je kazala i da će inspekcija kontrolisati primenu uredbe, da su predviđene novčane kazne i istakla da nalazi inspekcije „neće završiti u fiokama“. Ministarka energetike je najavila i da će uredba o maksimalnim i minimalnim cenama grejanja, koja je trebalo da važi do kraja ove grejne sezone, odnosno do 15. aprila 2013, biti produžena i da će biti osnova za pripremu sledeće grejne sezone.

– Pored određivanja raspona cene država će obezbediti novac za infrastrukturu u toplanama da bi toplane u narednih godinu do dve bile energetski efikasne i modernizovane. Cilj je da toplane budu funkcionalan deo sistema – rekla je Mihajlovićeva. Ona je istakla i da je predviđeno da toplane 2015. pređu na naplatu grejanja po utrošku i da će biti raspisan centralizovan tender za nabavku kalorimetara, za šta će biti izdvojeno 3,6 miliona evra.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije kaže za Danas da je dobro što će Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave preporučiti lokalnim samoupravama da otpišu kamate na dugove potrošača. – Podržavam takav stav Vlade Srbije. Naime, čim je ministarka Kalanović izašla u javnost sa takvim stavom apsolutno je jasno da iza njega stoji cela Vlada i to je dobro. Ono što je najvažnije je to da bi otpis kamate imao efekta i povećao bi naplatu dugovanja. Ilustrovaću to na jednostavnom primeru. Ako neko duguje 200 dinara, a toplane mu kažu tvoj osnovni dug je 100 dinara, a oslobađamo te plaćanja 100 dinara kamate, dužnik će se pre opredeliti da izmiri svoje obaveze. Platiće manje a istovremeno će regulisati dugovanja – objašnjava Vuletić. Prema njegovim rečima, otpis kamata je podjednako dobar i za potrošače i za toplane. On ističe da će na taj način toplane doći do potrebnih novčanih sredstava koja su im neophodna za izmirivanje dugovanja prema Srbijagasu kao i za nabavljanje potrebnih energenata za narednu grejnu sezonu. U Srbiji ima 58 toplana koje su vlasništvu lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari