Otvoren 7. ECOSOC u Njujorku 1Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić prisustvovao je danas u Njujorku svečanom otvaranju 7. ECOSOC (Ekonomsko- socijalni savet Ujedinjenih nacija) omladinskog foruma UN.

On će, drugog dana foruma, govoriti na temu „Finansijski i drugi vidovi podrške mladima za implementaciju Agende 2030“.

Otvoren 7. ECOSOC omladinski forum UN u Njujorku Učesnicima Foruma su se obratili, predsednik Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak, predsednik ECOSOC Marija Hatardova, zamenik Generalnog sekretara UN Amina J. Mohamed i specijalni izaslanik za mlade Generalnog sekretara UN Jajatma Vikramanajake, saopštilo je Ministarstvo omladine i sporta Srbije.

Tokom dvodnevnog skupa ministar Udovičić održaće niz bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima drugih zemalja, sa kojima će se razgovarati o planovima i mogućnostima saradnje, a drugog dana 7. ECOSOC omladinskog foruma UN govoriće na temu „Finansijski i drugi vidovi podrške mladima za implementaciju Agende 2030″.

Udovičić je danas učestvovao na ministarskom doručku u organizaciji Ujedinjenih arapskih Emirata i imao bilateralni sastanak sa ministarkom UAE zaduženom za omladinski sektor Šamom bin Sohail Faris Al Mazrui.

Ministri su odnose dve države ocenili prijateljskim uz izražavanje spremnosti za unapređenje saradnje u različitim oblastima omladinske politike, posebno u oblasti razmene iskustava i znanja.

Udovičić je predložio intenziviranje saradnje u oblasti razmene studenata, a dva ministra saglasila su se da će i ubuduće UAE intezivno ulagati u Srbiju, posebno u segment omladinskog preduzetnistva.

Na marginama Foruma Udovičić se sastao i sa predsednikom Generalne skupštine UN Lajčakom.

Ovogodišnji forum počinje i završava sa okruglim stolom plenarnog tipa na kojem će učestvovati predstavnici omladinskih udruženja, ministri nadležni za mlade ili drugi predstavnici državnih tela u čijoj nadležnosti su mladi, kao i glavni govornici.

Na prvom plenarnom okupljanju će se razmatrati tema Foruma „Uloga mladih u izgradnji održivih i prilagodljivih urbanih i ruralnih zajednica”, dok će se na završnom okruglom stolu više pažnje posvetiti razmatranju finansijskih i drugih vidova podrške državnih vlasti mladima za implementaciju Agende 2030.

Uvodi se i „virtualno učešće“ tako što se omogućava uključivanje u rad Foruma mladih iz određenih država putem video linka, a za doprinos radu Foruma vrlo aktivno će se koristiti i socijalne mreže Facebook i Twitter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari