Otvoren javni konkurs za inovativna rešenja za dekarbonizaciju 1Foto: Botanicka basta "Jevremovac"/Fejsbuk

Javni poziv za inovativna rešenja za dekorbonizaciju, koja doprinose pravednoj zelenoj tranziciji, a koji je raspisao UNDP u partnerstvu sa ministarstvima rudarstva i energetike i zaštite životne sredine uz podršku Vlade Japana, otvoren je danas u botaničkoj bašti „Jevremovac“.

Ministarka za rad i zapošljavanje Darija Kisić rekla je da je koncept cirkularne ekonomije zasnovan na principu vraćanja prirodi i da je cilj razvijanje ekonomije koja je makar podjednako profitabilna kao linearena ekonomija koja samo uzima od prirode.

Dodala je da takav tranzicioni proces zahteva značajne reforme na tržištu rada, što podrazumeva novu edukaciju, povećanje nivoa svesti o značaju cirkularne ekonomije i prekvalifikaciju radnika.

Istakla je da će prestati potreba da postoje određena zanimanja čije su aktivnosti štetne po prirodu, ali i da će se otvoriti niz novih radnih mesta na kojima će, prema procenama, biti zaposleno više desetina hiljada ljudi u Srbiji.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata pozvao je državne i privatne komapnije iz Srbije da predstave svoje ideje i znanje o dekarbonizaciji i zelenoj tranziciji, dodajući da japanske kompanije imaju širok spektar znanja u toj oblasti.

Pomenuo je da je upravljanje otpadom na deponiji u Vinči jedan od projekata na kojima Japan radi na zaštiti životne sredine u Srbiji.

Kacumata je naveo da Japan podržava Srbiju u njenim društveno-ekonomskim reformama na putu ka Evropskoj uniji i dodao da je projekt koji je danas predstavljen usklađen i sa inicijativom japanske diplomatije za saradnju na Zapadnom Balkanu

Pomoćnica ministarke zaštite životne sredine Sandra Dokić istakla je da Projektom o pravednoj zelenoj tranziciji i dekarbonizaciji Srbija želi da ostvari ciljeve koji će biti definisani kroz strateška dokumeta koja su u izradi, kao što su Strategija niskougljeničnog razvoja i nacionalni energetski klmatski plan i strategija zaštite životne sredine Zelena agenda.

Dodala je da dekarbonizacija u Srbiji mora da bude sprovedena tako da se posledice i troškovi ravnomerno rasporede na sve delove društva.

Generalna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Maja Matija Ristić istakla je da Srbija želi da bude lider u zelenoj energetskoj tranziciji u regionu i da je zbog toga donela važan set zakona u oblasti energetike, među kojiima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Dodala je da će do kraja godine biti usvojen nacionalni integrisani plan, koji će rešiti pitanja dekarbonizacije, energetske efikasnosti, učešća obnovljivih izvora energije i zamenske kapacitete u odnosu na lignit koji se koristi u Srbiji, uz obezbeđenje energetske sigurnosti.

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika UNDP Anas Karman rekao je da je snažan ekonomski razvoj Srbije i konkurentnost naših kompanija mogu da budu ugroženi ukoliko ne bude sprovedena dekarbonizacija.

Ukazao je da je glavno izvozno tržište za proizvode iz Srbije Evropska unija, u kojoj potrošači više vole proizvode koji ostavljaju manji ugljenični otisak.

On je pozvao kompanije iz Srbije da predstave svoje ideje koje se odnose na proizvodnju i potrošnju energije, šumarstvo, poljoprivredu, upravljanje otpadom i saobraćaj.

Karman je dodao da bi kompanije u svoje predloge trebalo da uvrste ideje za prekvalifikaciju radnika u indistrijama koje se oslanjanju na fosilna goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari