Pod sloganom „Šta vam nedostaje“ juče je na beogradskom sajmu otvoren jubilarni 50. Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije, na kome se predstavlja oko 500 učesnika od kojih je trećina izlagača iz inostranstva – Nemačke, Italije, Austrije, Grčke, Češke, Poljske, Rumunije, Turske, ali i zemalja bivše Jugoslavije.


Otvarajući manifestaciju koja će trajati do 18. novembra, ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će država pokušati da pomogne proizvođačima nameštaja, jer je domaća drvna industrija u krizi.

– Uloga države je da proizvođačima pomogne kroz subvencije i podsticaj izvoza na već poznata tržišta kao i na nova tržišta naročito u onim zemljama sa kojima imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini – rekao je Ljajić i izrazio očekivanje da će predstavnici inostranih kompanija u Srbiji pronaći partnere za saradnju i ulaganje.

Ljajić je rekao da se sajam održava u teškim uslovima navodeći da je ove godine u proizvodnji nameštaja zaposleno 1.000 ljudi manje nego prošle godine, što je posledica globalne krize. Međutim, kako je istakao, prošle godine srpski proizvođači izvezli su nameštaj u vrednosti od 287 miliona evra od čega je najveći deo, odnosno 50 odsto bio industrija nameštaja i građevinske stolarije. On je najavio da će narednog meseca boraviti u Rusiji kako bi se dogovorio o otvaranju distributivnog centra za srpske proizvođače, među kojima su i proizvođači nameštaja. Prema njegovim rečima, rusko tržište je samo prošle godine uvezlo 35 odsto više nameštaja nego 2010. i to je velika šansa i za srpske proizvođače.

Otpis kamate za dugove za struju

Država razmatra otpis kamate na dugove za struju, ali još nije odlučila kako da pomogne siromašnima, a da ne ugrozi poslovanje Elektroprivrede Srbije, rekao je juče Rasim Ljajić i dodao da država mora da zaštiti najugroženije kategorije stanovništva i podsetio da korisnici materijalne pomoći imaju pravo na popust pri plaćanju električne energije, ali da ne mogu da ga koriste jer nisu redovne platiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari