Otvoren sajam građevinarstva 1Foto: FoNet/Ministarstvo građevine

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas, otvarajući 43. međunarodni sajam građevinarstva na Beogradskom sajmu, da je cilj Vlade povećanje udela građevinarstva u bruto domaćem proizvodu (BDP) sa pet na sedam odsto, kao i da je taj cilj moguće ostvariti za dve do dve i po godine.

“Na početku mandata Vlade, udeo građevinarstva bio je ispod pet odsto BDP, sad je oko pet odsto, a cilj je da učešće građevinarstva povećamo na sedam odsto”, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva.

Ona je poručila da država posebno vodi računa o domaćoj građevinskoj industriji i preduzećima koja mogu da konkurišu za rad na projektima vrednim više od 970 miliona evra.

„Država je obezbedila novac i stvorila uslove da se u Srbiji gradi, a na našim firmama je da iskoriste tu šansu“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da je u prethodnom periodu Vlada radila na tome da se stvori bolji poslovni ambijent u Srbiji, što je i postignuto ne samo kroz lakše izdavanje dozvola za gradnju, nego i kroz jasnu politiku u oblasti građevinarstva.

„Jasna politika razvoja građevinarstva je uslov dolaska novih kompanija i novih investicija“, rekla je Mihajlović i poručila da građevinarstvo može da se razvija samo uz saradnju svih, ne samo u Srbiji, već i u okruženju.

“Region zapadnog Balkana i čitava jugoistočna Evropa može da se razvija samo ako radimo zajedno. Zato želimo da bude još više novih gradilišta i poslova ne samo u Srbiji, već u celom regionu”, rekla je Mihajlović.

Ona je rukovodstvu i zaposlenima na Beogradskom sajmu čestitala 80 godina postojanja ovog preduzeća i svim učesnicima Sajma građevinarstva, kojih je više nego prethodne godine, poželela uspešan sajam i sklapanje novih poslova.

Na Međunarodnom sajmu građevinarstva SEEBE na Beogradskom sajmu, koji traje od 19. do 23. aprila, učestvuje više od 550 izlagača iz 30 zemalja.

Moto ovogodišnjeg 43. sajma građevinarstva je „Zlatna grana srpske privrede“, a očekuje se da će manifestaciju posetiti više od 41.000 ljudi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari