Otvoren Ženski edukacioni centar 1

U Rumi je otvoren Ženski edukacioni centar (ŽEC) kao dvogodišnji program javno-privatnog partnerstva USAID-a sa proizvođačem obuće „Insert d.o.o“ i lokalnom samoupravom, a čiji je cilj razvoj i edukacija radne snage.

U njemu će nezaposlene žene moći da pohađaju obuke koje su tako osmišljene da bi zadovoljile potrebe obućarske, kožarske i industrije nameštaja u Sremskom okrugu. Tako će Centar industrijskom sektoru obezbediti kvalifikovanu radnu snagu koja zadovoljava potrebe tržišta rada i doprinosi lokalnom ekonomskom razvoju. Prema zvaničnim podacima, u Sremskom okrugu ima oko 24.000 nezaposlenih, a preko 5.000 u Rumi. Stopa nezaposlenosti je najviša među nekvalifikovanim radnicima i radno sposobnim ženama.

Otvaranju centra je prisustvovala direktorka Američke agencije za međunarodni razvoj Aza El-Abd, koja je istakla da je Ženski edukacioni centar prepoznao potrebe lokalne radne snage i osmislio sjajan model kao odgovor na izazov nedostatka kvalifikovane radne snage, a to je javno-privatno partnerstvo koje se bavi potrebama radne snage putem zajedničke identifikacije problema, razvoja najboljeg rešenja i njegove realizacije.

– Rumska opština će nastaviti saradnju sa Ženskim edukacionim centrom u cilju sprovođenja tekućih i proširivanja aktivnosti i na ostale privredne grane visokog razvojnog potencijala i pružiće trajnu podršku u radu koji se fokusira na uklanjanje prepreka zapošljavanju i doprinos razvoju privatnog sektora, rekao je Stevan Kovačević, predsednik SO Ruma.

Generalni direktor kompanije „Insert“ Žarko Kojić je rekao da je pokrenuo inicijativu za otvaranje centra jer se, posle izgradnje pogona u Rumi, suočio sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage za potrebe proizvodnje. Centar trenutno nudi programe stručnog osposobljavanja koji su usklađeni sa potrebama regiona u domenu industrijske izrade obuće, engleskog jezika i informatike. Ima oko 70 polaznica, a celokupna obuka je besplatna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari