Iako zavučen među zgrade pančevačkog naselja „Nikola Tesla“, Dom zdravlja Novi svet od juče je otvarajući vrata prve apoteke u tom kraju postao bliži svojim građanima. Prva apoteka u naselju je i 19. u sastavu Apotekarske ustanove Pančevo, koja postoji već 243 godine.


– Samo ovaj dom zdravlja postoji od 1972. i nikada do sada nije imao apoteku. Potrudili smo se da našim građanima omogućimo da dobiju apoteku u ovom kraju. Radimo i na osavremenjivanju svojih objekata i obnavljanju informacionih sistema – rekla je nakon presecanja vrpce direktorka Apotekarske ustanove Pančevo Branka Milojević. Ona je podsetila da je AU Pančevo jedina u Vojvodini koja ima i galensku laboratoriju na koju je čekala punih 20 godina.

– U planu je, i na tome se radi, otvaranje još jedne apoteke u naselju Vojlovica. To će biti 20. apoteka u našem sastavu – istakla je direktorka ustanove. Prva apoteka u ovom gradu, Gajićeva apoteka, vršnjakinja je Ludviga van Betovena, a te 1770. vojvođanskom teritorijom upravljala je Marija Terezija. Do 1934. Pančevo je imalo sedam apoteka, a tek nakon rata je došlo do nacionalizacije i formiranja Centralne apoteke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari