Otvoreno pismo sindikata direktoru RGZ-a: Ako može iskreno i pošteno 1Foto: rgz.gov.rs

Poštovani gospodine Draškoviću, obraćamo Vam se kao najodgovornijoj osobi zaduženoj za funkcionisanje i sva dešavanja u Republičkom geodetskom zavodu.

Poslednjih par nedelja svedoci smo neuobičajeno učestale prepiske između RGZ-a i profesionalnih korisnika, medija i pojedinaca, a na temi funkcionalnosti i efikasnosti rada RGZ-a.

Uz ovo valja pomenuti i aktivnosti na društvenim mrežama na kojima se istovremeno vodi informatički rat kritičara i podržavalaca rada RGZ-a. Sve ovo ukupno stvara jednu ružnu i krajnje neobičnu sliku o državnoj instituciji koja bi trebala kao nekada da bude lider u svojoj delatnosti. Sudeći po komentarima koji se mogu pročitati ovaj RGZ na čijem ste Vi čelu, je sve, samo ne lider u pozitivnom smislu. Na našu veliku žalost i većine zaposlenih Vašim dolaskom na čelo RGZ-a, umesto napretka, otpočeo je ponor jedne važne institucije.

Jedini rezultat koji je vidljiv jeste strah kod velikog procenta zaposlenih. Zaposleni treba svoje rukovodioce da cene i da ih poštuju, što sa Vama i delom Vaših bliskih saradnika nije slučaj. Sve se to preslikava i na odnos javnosti prema RGZ-u. Čini se da je danas RGZ pretvoren u preduzeće u stečaju na čijem se čelu nalazi stečajni upravnik koji se trudi na namiri interese krupnih poverilaca.

Interes zaposlenih i zainteresovanih građana je sporedna stvar. Da li treba da sačekamo sudbinu nekadašnjih zemljoradničkih zadruga koje su otišle u nepovrat a sa njima i naša poljoprivreda kao jedan od najznačajnih resursa. Da li je Vaš predlog da se izvrši privatizacija RGZ-a u formi osnivanja privrednog društva sa ograničenom odgovornošću i dalje na stolu ili pored toga što ste ga tretirate kao da je Vaša privatna svojina, postoji neki novi genijalni model koji nigde u svetu nije viđen?

Gospodine Draškoviću, nama je potpuno jasno da su sva ova silna saopštenja koja su prepuna priča o napretku i borbi protiv korupcije “one man show“ i da je Vaš lik iza svega napisanog. Ukazujemo Vam da je neophodno malo više dostojanstva i poštovanja prema onima koji su zabrinuti za budućnost zavoda kao i za sopstvene probleme koji su vezani za funkcionisanje katastra.

Nije strašno priznati da je zakon loš, da je skupo plaćen softver neupotrebljiv, da su kadrovska rešenja pogrešna, korupcija u zamahu, da botovi ne ispunjavaju svoje obaveze i td. Nije strašno ni povući se i podneti ostavku. Ali je strašno ružno i neprihvatljivo smejati se neukim strankama, ismevati predstavnike Advokatske komore, optuživati Javne beležnike, privatne geodetske radnje, ismevati Zaštitnika građana i Poverenika za informacije. Vi to pravo nemate i ne zaslužujete, ni u profesionalnom, ni moralnom pa ni etičkom i zakonskom kontekstu. Time se ruši institucija.

Nekada ste 2019-te prilikom gušenja štrajka izjavili da ste treći čovek u zemlji. Da li ste možda napredovali na toj Vašoj ranglisti? Sudeći po primanjima većine zaposlenih koja su u konstantnom padu u odnosu na prosečnu zaradu, izgleda da Vama baš dobro ide. Koliko ste nepokretnosti stekli za poslednjih 8 godina i od kojih sredstava?

Transparentnost na koju se pozivate podrazumeva da date odgovore na pitanja i o nabavci satelitskih snimaka, službenim vozilima, softverima, održavanju opreme i javnim nabavkama malih vrednosti. To se ne može videti na servisima RGZ-a koji su postavljeni na portalu zavoda. Pouzdanost se ogleda u objavi brojeva drugostepenih predmeta, pozitivo rešenih predmeta i donetih rešenja. Statistika kojom se vi bavite je ona manipulativna i selektivna iz koje se ne vidi ništa, a prikriva sve ono što je bitno.

Na kraju sve ovo što ste proteklih dana (verujemo i u narednom periodu) napisali i pustili u etar, Vama možda donosi nekakvu korist i osećaj bitnosti, a šteta koju ste takvim stavovima i obraćanjima naneli RGZ-u neće se moći nadoknaditi godinama. A nama iz sindikata koje nazivate državnim ostaje samo da pitamo kojoj to državi vi služite?

S poštovanjem,

Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost, Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari