Otvoreno pismo sindikata direktoru RGZ-a: Ako su projekti uspešno realizovani kako je izostao pozitivan bilans? 1Foto: Radnik.rs

Tri sindikata Repubuličkog geodetskog zavoda (RGZ) uputila su otvoreno pismo direktoru ove institucije Borku Draškoviću postavljajući mu niz pitanja.

Pismo sindikata prenosimo u celosti:

„Poštovani gospodine Draškoviću,

usled prekinute komunikacije i Vašeg odnosa prema našim zahtevima za dostavljanje infrmacija od javnog značaja prinuđeni smo da Vam nekoliko važnih pitanja postavimo na ovaj način. Poslednjih nekoliko dana u javnosti su objavljena razna saopštenja o Vašim aktivnostima pa je dosta toga ostalo nejasno i nama a i široj javnosti.

Informacije o sastancima rukovodstva RGZ-a sa predstavnicima inostranih delegacija i organizacija koje su partneri u realizaciji nekih projekata su na prvi pogled pohvala i potvrda uspešnog rada i rukovođenja. Ako su projekti uspešno realizovani kako je onda izostao pozitivan bilans, odnosno rezultati?

Kako smo mi shvatili sva sredstva koja su donirana i opredeljena su „uspešno potrošena“. Kupljeni su neki proizvodi i realizovane aktivnosti a efikasnost i efekat i dalje su nezadovoljavajući. Verujemo da ti projekti treba da budu vrednovani od strane građana Republike Srbije koji na kraju to i plaćaju svojim sredstvima i koji treba da koriste usluge RGZ-a. Međutim ako su ti projekti bili namenjeni građanima SAD ili Kraljevine Švedske onda nam objasnite o kakvim se tu uspesima radi i kakve će to koristi biti za Republiku Srbiju?

Pored toga, interesuje nas i kolika su sredstva koja su potrošena u njihovoj realizaciji i odakle su finansirana?

Moramo da Vam postavimo i ono pitanje vezano za nabavku satelitskih snimaka u 2016. i 2020, a koji su korišćeni za potrebe ozakonjenja i evidentiranja nelegalno izgrađenih objekata. Na osnovu čega je razlika u ceni dva snimka koji su slične sadržine, kupljeni od istog proizvođača i preko istog posrednika, preko tri miliona evra? Gde je i na čiji račun završila ta razlika?

Koliki je tačan broj službenika u RGZ-u koji su Vašim odlukama prisiljeni da putuju u druga mesta rada po nalogu i koliki je to trošak za budžet?

Koliko zaposlenih radi Van svog mesta stanovanjai koliko njih radi u svom mestu a da je raspoređeno u neke druge lokalne samouprave i organizacione celine RGZ-a?

Koji su glavni razlozi kašnjenja u realizaciji treće faze projekta koji se finansira kreditom Svetske banke, a koji je trebao da bude okončan još 2022-e godine?

Zbog čega je još uvek nepopunjeno oko 500 radnih mesta u RGZ-u? Koliko to utiče na zaostatak u rešavanju starih predmeta i koliki je tačan broj nerešenih zahteva?

Koliki je broj nerešenih drugostepenih žalbi i iz koje su godine? Ko je konkretno odgovoran za zastoj u radu drugog stepena i pored tri sistematizacije koje su usvojene od 2018. godine do danas?

U kojoj još državi građanima nije omogućena direktna komunikacija i dolazak u katastar već je poslovanje potpuno i isključivo digitalizovano?

Kada je tačno Republički geodetski zavod postao punopravni član Evropskog udruženja geodeta, u 2012. godini ili 2024? Zbunjeni smo zbog različitih obaveštenja koja stoje u informatoru o radu RGZ-a. Ili možda mislite da se računa samo onaj događaj u kome ste Vi učesnik?

Kolika je Vaša plata bila u trenutku kada ste došli na čelo RGZ-a, a kolika je danas posle 8 godina? Koje ste nepokretnosti imali u svom vlasništvu tada, a koje sve danas?

U istom kontekstu nam je potrebna informacija o prosečnoj zaradi referenata u 2013. godini i danas? Odnos Vaše plate i onih koji najviše rade pokazuje i bilans uspeha RGZ-a.

Na kraju iako nismo dobili ni jedan odgovor na desetine pitanja koja smo Vam slali poslednjih nekoliko godina želimo da Vam se zahvalimo.

Prikrivanje javnih informacija na najslikovitiji način svedoči i govori o izvesnim manipulacijama i mahinacijama, Vas i Vaših najbližih saradnika.

Verujemo da će te u narednom periodu imati vremena da ove odgovore pronađete i o njima izvestite nadležne državne organe i institucije, ako već niste hteli nama koje nazivate državnim sindikatima. Što se nas tiče mi od Vas ne očekujemo ništa, a ponajmanje istinu.“

Ovo otvoreno pismo potpisali su Jedinstvena organizacija sindikata, Sindikat Nezavisnost, kao i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS, što je i potvrđeno za Danas.

Iz RGZ-a su ranije slali dopise medijima, među kojima i našem portalu, sa upozorenjima da su ova pisma falsifikovana i da ih ne šalju zapravo predstavnici ovih sindikata.

Međutim, iz sindikata Nezavisnost potvrđuju da je ovo pismo autentično.

„Iz RGZ-a možete svašta da dobijete, osim tražene informacije i rešenja o podnetom zahtevu“, navode oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari