Otvoreno postrojenje za hidroponijsku proizvodnju stočne hrane 1Foto: Pixabay/TheDigitalArtist

Kompanija Global sid (Global seed) otvorila je danas, uz podršku Vlade Švajcarske, prvo postrojenje za hidroponijsku proizvodnju sveže, zelene hrane za stoku u Srbiji, koja podrazumeva uzgoj u vodenom rastvora, bez upotrebe zemljišta.

Tako se štede resursi poput zemljišta i vode, značajno smanjuje upotreba đubriva i pesticida, kao i pogonskog goriva, što pomaže očuvanju prirodnih resursa, životne sredine i istovremeno povećava konkurentnost kompanije na tržištu, naveo je u saopštenju Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Šef razvojne saradnje ambasade Švajcarske u Srbiji Ričard Koli rekao je da je proširenje zelenih površina jedan od ključnih načina za smanjenje globalnog zagrevanja.

„Vi ovim projektom štedite zelene površine i zemljište za proizvodnju stočne hrane, koje se može pretvoriti u livade i doprineti unapređenju biodiverziteta. Važno je da se u borbu protiv klimatskih promena uključi i privatni sektor, pošto ciljeve održivog razvoja javni sektor ne može da ostvari samostalno“, rekao je Koli.

Koli je podsetio da Švajcarska bespovratnim sredstvima u iznosu od 30 miliona evra finansira projekte u oblastima poput zelene energije, energetske efikasnosti i dekarbonizacije u Srbiji.

Zelena stočna hrana proizvedena metodom hidroponijskog uzgoja je hranljivija od konvencionalne, jer sadrži više enzima, proteina, vlakana i vitamina nego suvo zrno ječma i može da se koristi za ishranu svih preživara, a naročito je dobra za krave i ovce.

Ta hrana je dostupna za žetvu 365 dana u godini, bez obzira na spoljašnje klimatske uslove i temperaturu, što farmerima osigurava stabilno snabdevanje hranom.

Programski menadžer za zaštitu životne sredine i klimatske promene u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon izrazio je zadovoljstvo inovativnim rešenjem kompanije Global sid.

Čista voda, čisto zemljište, čist vazduh i bolja konkurentnost: to su prednosti EU za Zelenu agendu u Srbiji, rekao je on.

Vođa tima Programa UNDP za životnu sredinu i klimatske promene Miroslav Tadić pozvao je
privatne kompanije, poljoprivredna gazdinstva, udruženja poljoprivrednika i zadruge kojima je potrebna podrška u uvođenju i unapređenju prakse održive poljoprivrede da se prijave na Izazov za inovacije za zelenu tranziciju u ​​okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“.

Proizvodnja zelene hidroponijske mase iz naklijalih žitarica za ishranu preživara jedno je od 53 inovativna rešenja koja su dobila podršku u okviru projekta.

Taj projekat, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, u saradnji sa ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari