Ovogodišnji prinosi pšenice u Toplici od tri i po do četiri tone po hektaru 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Na području Topličkog okruga žetva je u punom jeku, a ovogodišnji prinosi pšenice iznosiće od tri i po do četiri tone po hektaru, rekao je agenciji Beta savetodavac za ratarstvo u Poljoprivredno stručno savetodavnoj službi Prokuplje Radovan Bjelica.

Prema njegovim rečima i kvalitet zrna pšenice je zadovoljavajući, pa će ove godine biti dovoljno hlebnog žita za potrebe topličkih ratara, a i za prodaju.

Prema oceni stručnjaka ove godine očekuje se i dobar prinos ječma, druge žitarice po zastupljenosti u Topličkom okrugu, i to od tri i po tone po hektaru.

Žeteoci u Topličkom kraju žure i da što pre skinu letinu sa njiva, tako da se čeka na red za kombajne kojih nikada u sezoni žetve nije dovoljno, a cene kombajniranja u zavisnosti od toga da li se radi sa vezivanjem slame ili ne, kreću se od 13.000 do 15.000 dinara.

Kako se očekuje, žetva pšenice u prokupačkom kraju trebala bi da se završi u optimalnom roku do kraja jula.

„Savet je da ratari odmah nakon žetve obave zaoravanje strnjišta na dubini od pet do deset centimetara kako bi kasnije lakše mogli da primene odgovarajuće agro – hemijske mere, i kako bi one najbolje delovale tokom sledećeg procesa setve“, kazao je Radovan Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari