„Danas smo u ovde da iskažemo solidarnost sa građanima Trstenika, koji su propatili zbog poplava koje su nanele ogromne štete njihovim poljima, usevima i kućama. Budžet „Srbijavoda“ se svake godine smanjuje i zato postavljam dva pitanja Vladi Srbije. Kako je moguće da nikada nema za prevenciju, a onda ima za naknadu štete, koja je višestruko veća nego prevencija. Kako je moguće da još uvek ne shvataju da je lakše i mnogo jeftinije sprečiti, nego lečiti“, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, koji je ovog vikenda obišao mesta pogođena poplavama.


Pajtić je upitao i „kako je moguće da se 2014. dogodila poplava i da se dve godine posle toga ništa nije uradilo na mestima gde je bila poplava, kao na primer u selu Grabovac, i da u 2016. godini imamo poplave na istim tim mestima“.

„Kako je uopšte moguća tolika neodgovornost?“, dodao je Pajtić.

Prvi čovek AP Vojvodina je rekao da je za odbranu od poplava najvažnija prevencija i ulaganje u hidrotehničke objekte, „što se u Srbiji ne dešava“.

Pajtić je zajedno sa direktorom Direkcije za robne rezerve Tomom Jošanovim obišao Trstenik u kojoj su zbog izlivanja Zapadne Morave ugrožena pojedina domaćinstva i poljoprivredna dobra. AP Vojvodina je zato poslala kao pomoć šleper sa 1.000 prehrambenih paketa i sredstvima za dezinfekciju, u vrednosti od 3,2 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari