PAKT: Sramnom odlukom Vlade Srbije vraćen projekat Jadar, Rio Tinto na korak od izgradnje rudnika 1Foto: Beta/Milan Timotić

Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) ocenio je da je današnjom „sramnom“ odlukom i Uredbom Vlade Srbije ne samo vraćen projekat „Jadar“ na velika vrata, već je i kompanija Rio Tinto na korak od dobijanja eksploatacionog polja i dozvole za izgradnju rudnika.

„Skandalozna današnja Odluka Vlade Srbije predstavlja „par exelans“ izdajnički čin i pokazuje da je predsednik države (Aleksandar Vučić) spreman i rešen da nas proda za đinđuve“, piše u saopštenju PAKT-a.

Naveli su da je ovom uredbom Vlada vratila u pravni život Predlog prostornog plana područja namene (PPPPN) „Jadar“ za eksplotaciju i preradu minerala jadarita i realizaciju projekta Jadar.

„Istog dana kada je u Službenim glasniku objavljena odluka Ustavnog suda u kojoj se govori da se odlukom ‘ne oživljava’ Uredba o PPPPN iz 2020, Vlada je istu oživela, jer se nekome očigledno žuri, a PAKT pita zašto do sad nije i kada će biti odlučeno o inicijativi za ocenu u ustavnosti i zakonitosti koju smo podneli protiv ove Uredbe još 2020. i dokle će Ustavni sud o istoj ćutati“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o primeni Uredbe o utvrđivanju prostornog plana područja za realizaciju posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit „Jadar“.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade, danom stupanja na snagu ove uredbe ponovo počinje da se primenjuje Uredba o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, koju je ranije Vlada ukinula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari