Palamarević: Država mora da nastavi sa progresivnim ulaganjem u stočarstvo kako bi se zaustavilo uništavanje te grane poljoprivrede 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Predsednik Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije Milija Palamarević rekao je da država mora nastaviti sa progresivnim ulaganjem u stočarstvo kako bi se zaustavilo uništavanje te grane poljoprivrede.

Već 30 godina kod nas se smanjuje broj goveda i taj proces vodi ka potpunom uništenju stočnog fonda. Sada je poslednji trenutak da država preduzme odlučne korake za spas stočarstva u Srbiji, jer ako to ne učini danas, već sutra će biti kasno, rekao je Palamarević FoNetu.

On je naveo primer Hrvatske koja je opredelila 600 miliona evra da do 2030. godine oporavi mlečno govedarstvo, koje je i sada u boljoj situaciji nego kod nas, ali da uprkos tome Srbija ima neke druge prioritete.

Naša država daje 650 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona pa se nameće logično pitanje da li ćemo u budućnosti imati manje hleba, a više igara, odnosno da li su nam važniji puni stadioni od praznih stomaka, kazao je Palamarević i dodao da za „mudrog čoveka tu nema dileme“.

Govoreći o novom ministru poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Martinovića, na čiji su izbor pojedina udruženja imala ozbiljne primedbe, Palamarević je ocenio da je „od toga ko je ministar poljoprivrede, važnije kako će on raditi i kakav je njegov uticaj na Vladu“.

Palamarević je ocenio da ni dosadašnja ministarka Jelena Tanasković nije bila iz oblasti poljoprivrede, ali je „napravila dosta dobrih poteza važnih za mlečno govedarstvo“ i da je za sobom ostavila „stabilnu situaciju u proizvodnji, preradi i prodaji mleka“.

Pre svega konačno je, bar delimično zaustavila onaj mafijaški uvozničko-izvoznički lobi, koji je uništavao domaće proizvođače mleka ogromnim uvozom i tako obarao naše cene, uništavajući 70 odsto naših farmi. Mi smo decenijama to trpeli i na kraju smo morali da se pobunimo i blokramo puteve, rekao je Palamarević i naglasio da je Tanasković prva sakupila hrabrosti da raščisti sa dotadašnjom praksom.

„Skoro godinu dana imamo stabilnu situaciju na tržištu mleka, otkupne cene ne variraju, nema veštačkih nestašica na tržištu, isplaćene su gotovo sve premije, podsticaji i subvencije, što znači da ministar, ako je radan, odgovoran i hrabar, možde da uspostavi red u oblasti za koju je zadužen“, rekao je Palamarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari