Promet ostvaren na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi premašio je 11,2 miliona KM i realizovan je kroz 2.126 transakcija. Učešće akcija na berzanskoj kotaciji Fondova izražava se cifrom većom od 5,6 miliona KM što predstavlja 49,72 odsto od ukupnog prošlonedeljnog prometa.

Promet ostvaren na prošlonedeljnom trgovanju na Banjalučkoj berzi premašio je 11,2 miliona KM i realizovan je kroz 2.126 transakcija. Učešće akcija na berzanskoj kotaciji Fondova izražava se cifrom većom od 5,6 miliona KM što predstavlja 49,72 odsto od ukupnog prošlonedeljnog prometa. Berzanski indeks Republike Srpske BIRS izgubio je na vrednosti 6,37 odsto. Indeks fondova FIRS niži je za 4,47 odsto, dok je indeks za preduzeća iz sistema Elektroprivrede RS ERS10 zabeležio pad vrednosti od 6,37 odsto.
Od akcija na berzanskoj kotaciji najveći promet imale su akcije Telekoma Srpske kojima se trgovalo u vrednosti od 410.057 KM. Prosečna cena akcija Telekoma Srpske na trgovanju u petak bila je 2,46 KM, što je za 4,65 odsto manje u odnosu na kraj prethodne sedmice. Od akcija na berzanskoj kotaciji – kotacija Fondova najveći promet na prošonedeljnom trgovanju ostvarile su akcije Euroinvestment fonda – ukupna vrednost prometa premašila je tri miliona KM, dok je kroz jedan blok posao ostvaren promet od oko 2,8 miliona KM.
Prošlonedeljni dobitnik među fondovima su akcije VB fonda čija je cena porasla za 0,49 odsto. Na trgovanju u petak tim akcijama se trgovalo po prosečnoj ceni od 16,26 KM po akciji. Gubitnik sedmice su akcije Euroinvestment fonda, koje su izgubile na vrednosti 8,65 odsto i trgovanje završile sa prosečnom cenom od 54,21 KM po akciji.
Od akcija na slobodnom berzanskom tržištu najveći promet ostvaren je akcijama Jedinstvo GP a.d. Gradiška čija je cena pala za 0,68 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari