Iako je raspodela steonih junica koje je uvezla jagodinska opština, protekla u pomalo vašarskoj atmosferi i obilatom prikupljanju političkih poena, što je bio povod i za neke pomalo podrugljive komentare, stručnjaci su saglasni da je reč o dobrom potezu koji će bitno popraviti genetsku strukturu stočnog fonda u tom kraju.


– Ideju sam dobio na poljoprivrednom sajmu u Parizu, gde je jagodinska opština vodila svoje poljoprivrednike, tamo je izvršen odabir i opredelili smo se za simentalsku rasu uzgajanu u nemačkoj pokrajini Bavarska. Uvoz 210 grla vredan je nešto više od 450.000 evra, sami smo obezbedili sredstva, ali kako imamo mogućnost odloženog plaćanja, koristićemo i subvencije koje po uredbi Vlade možemo da dobijemo iz republičkog budžeta – rekao je za Danas gradonačelnik Jagodine, Dragan Marković Palma.

On je dodao da je za raspodelu junica među poljoprivrednicima u toj opštini vladalo veliko interesovanje, jer se prijavilo 1.210 gazdinstava koja su ispunila uslov da u štalama imaju bar jedno grlo. Farmeri koji su u loto izvlačenju dobili steonu junicu, prema ugovoru koji su potpisali, neće smeti da je prodaju u narednih pet godina, a telad, od kojih se prva očekuju već za 15 do mesec dana, obavezni su da ustupe drugim stočarima sa liste prijavljenih gazdinstava.

– I sledeće godine ćemo nabaviti novih 210 junica tako da ćemo sa ovogodišnjom raspodelom i očekivanim priplodom imati ukupno 630, a do 2013. sam obećao da će svi stočari od grada dobiti ili junicu ili tele. To je naš način da se borimo kako Srbija više ne bi uvozila mleko, sir, pasulj ili bilo šta od poljoprivrednih proizvoda koje možemo sami da uzgajimo – tvrdi Palma.

Prema rečima profesora Poljoprivrednog fakulteta Gligorija Trifunovića, koji je na pariskom sajmu pomogao pri odabiru junica, izabrana je simentalska rasa kombinovanog tipa, koja najviše odgovara našim uslovima, dobre aklimatizacione sposobnosti, tako da transport prilikom uvoza ne predstavlja problem, a pri tom ima vrlo solidnu mlečnost i mesnost.

– Ta grla čine najkvalitetniji kontingent koji je u poslednje vreme uvezen u Srbiju, jer su svi raniji bili najmanje za parametar ispod. Reč je o grlu snažne konstitucije, dobrih vitalnih okvira, koje u laktaciji daje od 6.500 do 8.000 pa i 9.000 litara mleka. Trenutno, junice su steone pet do osam meseci, i već u septembru može da se očekuje prva telad. Mislim da će ovim potezom biti značajno popravljena genetska slika stoke na tom području, i to će se desiti relativno brzo, jer će uskoro biti bar još 100 ženske teladi, svežeg visoko kvalitetnog genetskog materijala koji će se progresijom uvećavati pod uslovom da se obezbede odgovarajući paragenetski faktori – objašnjava Trifunović.

On dodaje da junice moraju da dobiju dobar smeštaj, negu, zdravstvenu zaštitu i ishranu oko koje bi farmer morao da se potrudi i da obezbedi dovoljne količine koncentrovane i kabaste hrane, odnosno kukuruznu silažu i određene količine prirodnog livadskog ili kvalitetnog lucerskog sena. Trifunović procenjuje da bi za saniranje stočarstva u Srbiji i za stabilniju proizvodnju mesa i mleka, bilo neophodno da se vrlo brzo uveze najmanje 10.000 steonih junica, u najvećem procentu simentalske rase, i eventualno, daleko manji deo visoko mlečne holštajn frizijske.

– Srbija bi trebalo da se osloni na simentalska grla, jer nova sveža genetika može da se oplemeni domaćim šarenim govečetom koje je kod nas najzastupljenije. Mislim da bi mogućnost te proizvodnje trebalo da inspiriše i sve ostale opštine koje mogu da realizuju sličan poduhvat – zaključuje profesor Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari