Pankomerc na prevaru pokušao da proda Budimku 1

Iako su pojedini mediji ovih dana već prodali Budimku iz Požege kineskoj kompaniji North Agricultural, ta priča daleko je od završene.

Plan reorganizacije te fabrike u stečaju napravila je, naime, firma Pankomerc iz Novog Sada, ista ona koja je ovu fabriku privatizovala još 2008. i sa kojom je država tu privatizaciju raskinula jer je bila neuspešna. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU), koja rukovodi fabrikom, pre nekoliko dana taj plan ocenila je vrlo nepovoljno. Osim toga, bivši vlasnik je u saradnji sa firmom Stevović and Partners pokušao da napravi ugovor sa Kinezima još u junu, međutim, kako saznajemo iz dokumenata u koje smo imali uvid, pokušaj je propao zahvaljujući „sabotaži“ bivšeg ministra privrede Željka Sertića. Pankomerc i Stevović and Partners su, naime, hteli da prodaju kineskom investitoru fabriku ne pomenuvši mu, pri tom, da se ona nalazi u stečaju.

Država je početkom februara otvorila stečaj u Budimke, fabrike koja se decenijama ranije uspešno bavila preradom voća i povrća. Proletos je pred Privrednim sudom u Užicu osnovano i Veće poverilaca gde se kao glavni poverilac pojavio novosadski Pankomerc. Predstavnik države, kojoj Budimka najviše duguje, nije se pojavio na tom ročištu. Kao poverilac koji ima najveća potraživanja među onima koji su se pojavili, predstavnik Pankomerca izabran je i za predsednika Veća poverilaca, koje je donelo odluku da odbaci predloženi bankrot i napravi plan reorganizacije. Poverioci su napravili plan, koji podrazumeva prodaju Budimke kineskoj kompaniji, međutim, pre nekoliko dana ALSU je Privrednom sudu u Užicu uputila mišljenje o tom planu.

– Plan ne opisuje postupak prodaje imovine, ne dostavlja se spisak stručnjaka, ni članova organa upravljanja, kao ni redovni finansijski izveštaji za prethodne tri godine, nije priložena ni procena imovine – navodi se u dokumentu u koji je Danas imao uvid.

ALSU, u tekstu na sedam kucanih strana, nabraja nelogičnosti iz plana koji je Pankomerc pripremio zajedno sa firmom Stevović and partners.

– U predlogu plana za člana odbora poverilaca predložen je zakonski zastupnik Opštinske uprave Požega a da ista nije poverilac stečajnog dužnika jer nije u roku podnela prijavu potraživanja – navodi ALSU.

Osim toga, u planu reorganizacije navodi se da će Budimka u 2016. ostvariti dobitak od 44,5 miliona dinara, a u narednoj godini čak 231 milion dinara. ALSU podseća na finansijsku situaciju u ovoj fabrici u poslednjih osam godina i na to da je samo prošle godine gubitak bio 178 miliona dinara.

– Najveći iznos dobitka bio je 2011. kada je Budimka zabeležila 2,5 miliona dinara, dok su ukupni dobici u proteklih osam godina bili 3,8 miliona dinara. Ukupni gubici za to vreme kumulativno iznose 408 miliona dinara. Imajući izloženo u vidu, nameće se zaključak da je nerealno, bez ugovorenih poslovnih aktivnosti, da tromesečni dobitak u ovoj godini bude veći 11 puta od osmogodišnjeg ukupnog iznosa dobiti – napominju u ALSU.

Uz niz drugih nepravilnosti ALSU ocenjuje da je plan zasnovan na merama za koje nisu data precizna određenja u pogledu rokova, uslova i garancija te da se iz navedenih razloga može zaključiti da u ovom trenutku postoji veći stepen neizvesnosti za njihovo sprovođenje.

Prema još jednom od dokumenata u koje smo imali uvid, Pankomerc je zajedno sa kompanijom Stevović i Partners GMBh Munchen Germany, već bio dogovorio potpisivanje memoranduma o saradnji sa kineskom kompanijom, što predstavlja korak do potpisivanja ugovora. Međutim, do toga nije došlo jer je, kako se navodi u tom dokumentu, tadašnji ministar privrede Željko Sertić, to sabotirao. Naime, na sastanku u Vladi 20. juna sa kineskom privrednom delegacijom (kineski predsednik je tada bio u poseti Srbiji) Sertić je bukvalno sabotirao prodaju, tvrdi direktor Pankomerca Ananije Pavićević.

Naime, Pavićević, javnosti poznatiji kao bivši direktor Metals banke i vlasnik nekoliko kompanija, koji je pre pet godina hapšen zbog sumnje da je nezakonito delio kredite svojim firmama, pokušao je da kinesku kompaniju dovede u Požegu predstavljajući čin prodaje kao privatizaciju. Potencijalni investitor iz Kine, sve do tog sastanka u Vladi sa Sertićem, nije znao da se Budimka nalazi u stečajnom postupku. Sertić je tom prilikom predstavnicima kineske kompanije i provincije Hebei rekao da su „u poslednjem momentu izbegli klasičnu prevaru, u koju ih je vodio Stevović, obmanjivanjem obećanjima da se firma može preuzeti reorganizacijom iz stečaja“. Kinezi su se nakon tog sastanka povukli, tako da je prvi pokušaj prodaje propao.

Drugu priliku, North Agricultural imaće tek kada Privredni sud u Užicu krajem septembra donese odluku šta će biti sa Budimkom. Ukoliko prihvati mišljenje ALSU o tome da plan reorganizacije nije dobar, Budimka ide u bankrot, a nakon toga se radi procena vrednosti kompanije i upućuje javni poziv za prodaju.

Računi u blokadi

Pankomerc koji je od 2008. do 2010. bio vlasnik Budimke, a koji sada ponovo dobija priliku da odlučuje o tome šta će biti sa ovom fabrikom trenutno, prema podacima Narodne banke Srbije ima tri računa u tri banke i sva tri su blokirana po osnovu prinudne naplate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari