Vrabac u ruci ili golub na grani: Paori odlučuju da li da prihvate ponudu od 10.000 dinara ili da čekaju 17.000 dinara po hektaru godinu dana 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ponuda koju je Ministarstvo poljoprivrede prekjuče iznelo na sastanku sa udruženjem poljoprivrednika iz Subotice, a nakon njihove blokade „ipsilon“ kraka kod izlaska na autoput prema Mađarskoj, izgleda da je dovela do različitih reakcija među brojnim udruženjima u Srbiji.

Faktički, Ministarstvo je ponudilo manje novca nego što je obećalo pre skoro godinu dana na sastanku u Kisaču, ali bi on bio isplaćen veoma brzo, ili bi isplatilo obećanu sumu, ali za godinu dana.

Naime, poljoprivrednici su tražili da im se isplati subvencija od 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme. Zapravo, to je jednoj grupi udruženja obećano još u novembru 2023, a zatim u razgovorima sa drugom grupom udruženja i potvrđeno u julu ove godine.

Juče su im ponudili da im isplate 7.000 dinara po hektaru i to bez pravdanja troškova računima i u roku od dve nedelje.

Kako objašnjava Marko Gabrić iz Udruženja poljoprivrednika Subotice i član pregovaračkog tima, ubrzo nakon završetka sastanka su im javili da su spremni da im isplate 10.000 dinara.

Druga opcija je da poljoprivrednici ostanu pri zahtevu da država ispuni obećanje o isplati 17.000 dinara, pri čemu bi paori morali da pokažu račune za seme, a pošto bi provera svih tih računa potrajala, dobili novac za pola godine-godinu.

„Situacija je komplikovana. Ministarstvo je obećalo tih 17.000 dinara po hektaru dva puta, za jesenju setvu prošle godine i prolećnu ove. Ali sada je oktobar i ništa se nije desilo. Oni izgleda da, kada su obećavali, uopšte nisu razmislili koliko bi trajalo to odobravanje sredstava, a ispostavilo se da je to pola godine do godinu“, objašnjava Gabrić.

On ističe i da zbog raznih tehnikalija, kao na primer toga što na računima do početka ove godine nema brojeva gazdinstava ni računi ne bi garantovali isplatu novca.

Takođe, pošto je agroekonomska godina od 1. oktobra do 30. septembra, a prošle godine uljana repica posejana u septembru, za to seme ne bi dobili subvenciju.

Ali od svega toga važnije je što su paori u nekim krajevima pretrpeli zbog suše ogromne gubitke.

„Jako bih želeo da dobijem tih 17.000 dinara, ali sam ostao dužan i ne mogu da čekam godinu dana taj novac. U Subotici nas poslednje tri, četiri godine, posebno jare useve, pogađa suša. Da je jedna godina, izdržali bismo mi. Rod kukuruza je do četiri tone po hektaru. Ljudi su u problemima, a ide setva, treba novca za gorivo, treba za đubrivo…“, napominje on.

Iako još nije doneta konačna odluka, on kaže da je oko 80 odsto članova njegovog udruženja bliže tome da prihvati ovih 10.000 dinara.

S druge strane, pet udruženja poljoprivrednika, „Stig“ iz Požarevca,
„Složni Pidikanci“ iz Bavaništa, „Brestovački Ratari“ iz Banatskog Brestovca, „Adrani“-Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja i
„Severni Banat“ iz Kikinde, upravo oni sa kojima je Ministarstvo potpisalo da će ispuniti zahteve među kojima je i 17.000 dinara po hektaru za seme, ostaju pri tome da država ispuni obećanje.

Oni su zajednički pisali danas Ministarstvu sa zahtevom „za ispunjenje svih navedenih stavki bez odstupanja i u dogovorenom roku iz Sporazuma o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede od 22. jula 2024. godine između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa pet Udruženja“.

Na kraju, članovi Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, koja okuplja više udruženja i dalje većaju da li je bolje vrabac u ruci (10.000 dinara odmah) ili golub na grani (17.000 dogodine).

Mileta Slankamenac iz Inicijative kaže da su za njih bitnija pitanja poput ukidanja akcize na dizel i uređenja tržišta.

„Te stvari se stalbo prolongiraju. Što se tiče finansijskih davanja još razmatramo šta ćemo uraditi. Ali opet, nama je važnije da rešimo problem recimo zašto je litar mleka u otkupu 35 dinara, au prodavncici 130 dinara ili što se jabuke plaćaju po 50 dinara ali u aprilu sledeće godine“, napominje Slankamenac.

IZOPS insistira da se reši problem javnih skladišta i robnih zapisa i to pod hitno.
Takođe, da se zakonodavni okvir za gorivo bez akcize na svim pumpama donese do kraja oktobra.
Oni traže i da se nađe novi način penzionisanja poljoprivrednika, a da se uplate u PIO fond ukinu.
Što se tiče subvencija traže da se uplati dogovorenih 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme i to bez pravdanja računa, a da sledeće godine subvencija iznosi 30.000 dinara na račun i da bude uplaćena do 15. marta.
Na kraju traže i isplatu svih zaostalih subvencija po svim raspisanim i završenim javnim pozivima, kao što je na primer za šećernu repu.

Pored subvencija za sertifikovano seme, prekjuče su na stolu bila i pitanja o ukidanju akcize za dizel i uređenju robnog tržišta, ali je prvo odloženo za dve nedelje dok se vidi sa Ministarstvom finansija koje je zaduženo za akcize, a povodom drugog je najalvjen sastanak sledeće nedelje.

Inače to su zahtevi poljoprivrednika još od prošlogodišnjih protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari