Paori privedeni u BIA, nema više blokade Ipsilon kraka: "Prete nam prekršajnim i krivičnim prijavama" 1Foto: Danas

Blokade saobraćaja u Subotici danas nije bilo, jer su poljoprivrednici prvo pozvani na razgovor u prostorije BIA u ovom mestu, a u međuvremenu je stigao i poziv na dogovor u resorno ministarstvo u četvrtak.

Zaustavljanje saobraćaja na Ipsilon kraku koji je veza ka auto-putu i graničnom prelazu danas je bilo zakazano za 11 časova, ali pre toga, predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih udruženja su pozvani na razgovor u prostorije BIA u Subotici. Tamo su proveli nekoliko sati, nakon čega su pušteni.

Dok su poljoprivredici pričali sa pripadnicima BIA, stigao je i poziv za razgovor iz Ministarstva poljoprivrede, pa su traktori ostali parkirani na ledinama oko puta i nisu izlazili na saobraćajnice.

Kako su nam rekli poljoprivrednici, pripadnici BIA su im danas na razgovorima saopštili da više ne mogu da blokiraju Ipsilon krak koji vodi ka granici i auto-putu.

Dobili su i obaveštenje da ako opet blokiraju ovu saobraćajnicu biće kažnjavani po zakonu, prekršajnim, ali i krivičnim prijavama, a pominjane su i zaplene imovine i traktora.

– Oni neće da ulaze u razloge zašto mi protestujemo i ne žele da se bave problemima u poljoprivredi, nego je njihova dužnost, kao agencije, kako kažu i da se staraju o bezbednosti na putevima. Rekli su nam da blokade više neće biti tolerisane, odnosno blokade puteva ove važnosti. Možemo da blokiramo centar grada, ali veze sa granicom i auto-putem nikako – rekli su poljoprivrednici.

Tokom današnjeg dana i večeri, ali i narednih dana nakon sastanka u ministarstvu u četvrtak, videće koji su njihovi dalji koraci i da li će se opet odlučiti na blokade.

Oko 70 poljoprivrednika iz Subotice i okolnih mesta juče je blokiralo obilaznicu oko grada, Ipsilon krak. Prva blokada puta je trajala od 12 časova do 14 časova. Nakon pauze od sat vremena, blokada puta se nastavlja od 15 do 18 časova.

Poljoprivrednici su juče predali i dopis Ministarstvu poljoprivrede i dali rok od 24 sata vezano za četiri njihova najvažnija zahteva i tražili rok do kada će biti urađeno. Najavili su da će nastaviti blokade i narednih dana ako odgovor ne stigne.

Umesto dopisa iz Vlade, iz Beograda je danas stigla BIA.

Damir Perčić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice je priveden jutros oko 9 sati u prostorije BIA u Subotici jer se nije odazvao pozivu. Njegova dvojica kolega, Miroslav Matković i Marinko Kujundžić, odazvali su se ranije pozivu i takođe su bili na ragovoru u BIA.

Paori privedeni u BIA, nema više blokade Ipsilon kraka: "Prete nam prekršajnim i krivičnim prijavama" 2
Foto: Danas

Na razgovor je išao i Laslo Toldi iz Kluba proizvođača Čantavir, koji je sa članovima svog udruženja planirao da se pridruži protestima.

BIA je danas privela i poljoprivrednika Slobodana Vidojevića iz Bresnice kod Čačka. Prethodno je jutros BIA upala u Vidojevićevu kuću. Kako kaže njegov kolega Rade, nakon što se Vidojević oglasio javno pripadnici BIA su došli, strpali ga u kombi i odveli.

Podsetimo, poljoprivrednici u svom zahtevu od Vlade zatražili moratorijum na sve poljoprivredne kredite kao za vreme epidemije korona virusa, zatim isplatu 17.000 dinara po hektaru za sertifikovano seme za sve poljoprivrednike, bez pravdanja kupovine računom po „lex specialis“ zakonu, gorivo na svim pumpama bez akcize u 2025. godini, uređenje tržišta i robne berze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari