U selima u Vojvodini već skoro tri nedelje nema ko da otkupi mleko. Ljudi ga prosipaju ili od njega prave sir, koji takođe nemaju kome da prodaju. To je i razlog zbog koga je oko petsto paora iz Bogatića protestovalo, a stočari zahtevaju da se interventno otkupe tržišni viškovi svinjskog mesa i mleka, interventni otkup tovljenika po ceni od 185 dinara za kilogram žive mere i zabranu uvoza mesa i mleka. Sve to bi doprinelo stabilizaciji poremećaja i u proizvodnji, ali i otkupu – predložila je juče Olena Papuga, poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u okviru poslaničkih pitanja u Skupštini Srbije, pozivajući Ministarstvo poljoprivrede da reši ovu situaciju.

Papuga je napomenula da je poljoprivrednicima jasno da je potpisan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ali da im niko nije objasnio zašto Srbija nije iskoristila mogućnost da primeni član 32, što su skoro sve zemlje u tranziciji potpisale kako bi zaštitile domaće proizvođače.

– Naši paori sumnjaju da država to ne želi da potpiše, ne zbog Evrope, već zato što štite velike otkupljivače – tajkune, kojima odgovara da se uvoze žive svinje, meso, a i meso sumnjivog porekla – navela je Papuga, upitavši i kada će se izmeniti pravilnici o izvozu, preradi i prometu mesa i kada će se i zbog čijih interesa utvrditi ko je uvezao meso treće kategorije.

I poslanik Nove Srbije Dragan Jovanović naveo je da su seljaci u Šumadiji ovih dana prosipali mleko, jer su mlekare odjednom prestale da ga otkupljuju, bez reči objašnjenja i bez ikakvog otkaznog roka.

– Mlekare se povlače, a objašnjenja su da dolaze velike količine mleka iz Evrope i da je tržište Rusije stalo padom rublje. Ceh svega plaćaju seljaci – rekao je Jovanović, koga je interesovalo i da li će sve socijalne kategorije koje u ovom trenutku imaju popuste na plaćanje električne energije, te povlastice imati i nakon poskupljenja struje

Poslanici SDS su zatražili informacije o obećanjima predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića da će početi izgradnja jeftinih stanova, čiji će kvadrat koštati 387 evra i da će kranovi biti po celoj zemlji.

– Nisam video nijedan kran širom Srbije. Moje drugo pitanje je kako teče proizvodnja „mercedesa“ u Srbiji. Moje pitanje je i kakav status Toni Bler ima u vladi, da li ima svog čoveka u vladi kao člana vlade, ko ih plaća, da li ćemo u skupštini uskoro dobiti ime tog čoveka i da li će biti izabran kao ministar za saradnju sa Blerovom kompanijom – rekao je zamenik šefa poslaničkog kluba SDS Janko Veselinović, kojeg je interesovalo i kada će biti postavljeni ambasadori u Nemačkoj i drugim važnim zemljama.

On je upitao kada će biti nastavljena gradnja Žeželjevog mosta, srušenog 1999. godine, dok je Bler bio na čelu britanske vlade i kada će početi obnova RT Vojvodine, takođe srušene u vreme bombardovanja.

Socijalisti poklonili cveće novinarkama u skupštini

Poslanici Socijalističke partije Srbije poklonili su juče, a povodom 8. marta, novinarkama koje prate skupštinska zbivanja, cveće i čokoladu. Cveće su, između ostalih, poklanjali i zamenik šefa poslaničke grupe đorđe Milićević, kao i njegov stranački kolega đorđe Čabarkapa. Pošto je Međunarodni dan žena prošao, poslanici su prokomentarisali da nije bitan datum, već pažnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari