sanitarna kontrola kvaliteta mleka (obavljena 25. jula) utvrdila da je pasterizovano mleko dobrog kvaliteta i bezbedno za upotrebu. Analiza kvaliteta mleka obavljena je posle saopštenja Pokreta za zaštitu potrošača iz Beograda u kojem se tvrdi da mleko nekih mlekara nije bakteriološki ispravno, odnosno da sadrži sufitoredukujuće klostridije.

sanitarna kontrola kvaliteta mleka (obavljena 25. jula) utvrdila da je pasterizovano mleko dobrog kvaliteta i bezbedno za upotrebu. Analiza kvaliteta mleka obavljena je posle saopštenja Pokreta za zaštitu potrošača iz Beograda u kojem se tvrdi da mleko nekih mlekara nije bakteriološki ispravno, odnosno da sadrži sufitoredukujuće klostridije.

Srpsko veterinarsko društvo nezadovoljno inspekcijom

Srpsko veterinarsko društvo saopštilo je juče da je nezadovoljno odlukom o formiranju Generalnog inspektorata u okviru Ministarstva poljoprivrede, jer taj sistem ne obezbeđuje uslove za primenu standarda EU u oblasti zaštite zdravlja životinja i bezbednosti hrane životinjskog porekla. Ponuđeno rešenje Generalnog inspektorata, „ne nudi jasnu i preciznu strukturu delovanja – ko je za šta nadležan, ko je na terenu odgovaran da sprovede predviđene mere suzbijanja zaraza i prevencije bolesti“, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, „nije jasno šta se događa u slučaju kriznih situacija“, može li direktor Upave za veterinu da naredi pregled kontigenta stoke na graničnom prelazu. Srpsko veterinarsko društvo upozorava da takvo organizaciono rešenje za rad veterinarske službe ne postoji u zemljama EU.

Veterinarska inspekcija obavila je kontrolu uzoraka mleka iz šest mlekara (Valeta iz Guče, Kuč kompani i Mladost iz Kragujevca, Muza iz Deča, Solventa iz Pančeva i mlekare Marić kompani iz Šimanovaca).U saopštenju inspekcije upućenom medijima navodi se da su kontrolu i uzorkovanje obavili inspektori veterinarske inspekcije, dok su analizu mleka radile akreditovane laboratorije Instituta za mlekarstvo iz Beograda, koje su utvrdile da su kontrolisani uzorci kvalitetni i mikrobiološki ispravni, odnosno da je mleko iz pomenutih mlekara bezbedno za upotrebu. Veterinarska inspekcija ministrastva će, kako je najavljeno, i u narednom periodu vršiti pojačanu kontrolu objekata za preradu mleka, kao i uslove skladištenja u trgovačkim objektima.
– Sve proizvode mlekare Valeta redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje iz Čačka i do sada nije bilo problema o čemu svedoče i osvojene zlatne medalje za kvalitet. Osim toga laboratorija Veterinarskog fakulteta u Beogradu nije akreditovana i sertifikovana za takva istraživanja – izjavila je za Danas Jelena Mijatović, član Upravnog odbora mlekare, i dodala da će tražiti puno izvinjenje Pokreta za zaštitu potrošača iz Beograda.
Naša sagovornica podseća da je beogradsko udruženje potrošača analizu bakteriološke ispravnosti i kvaliteta mleka obavilo u dve laboratorije – na Institutu za higijenu i preradu mesa koja je akreditovana i na Veterinarskom fakultetu koji nema akreditovanu laboratoriju. Javnosti su saopšteni podaci dobijeni na Veterinarskom fakultetu koji se razlikuju od rezultata dobijenih na Institutu.
Bratislav Banjanac, predsednik Poslovne zajednice mlekara, kaže za Danas da je kvalitet mleka na zadovoljavajućem nivou, odnosno da je ekstra klase.
– U preradi mleka učestvuje više od 90 odsto savremenih mlekara i zato je mleko koje se prodaje na domaćem tržištu dobrog kvaliteta. Međutim, inspekcije treba da kontrolišu ne samo preradu nego i transport pa i lagerovanje te namirnice jer neki trgovci nisu obezbedili da mleko „čeka“ potrošača u rashladnim vitrinama, iako je reč o lako kvarljivoj robi – izjavio je Banjanac, uz napomenu da je Pokret za zaštitu potrošača na pogrešan način obavio uzorkovanje (bez prisustva inspektora) i analizu kvaliteta mleka, pa je resorno ministarstvo moralo da reaguje i obavi novu analizu.
Komentarišući podatke o bakteriološkoj neispravnosti pasterizovanog mleka koje je objavilo beogradsko udruženje potrošača Zoran Matić, generalni direktor Šabačke mlekare u izjavi za Danas ukazuje na činjenicu da kontrola nije pokazala da li su poštovani propisi o obavezno hladnom transportu mleka i kiselomlečnih proizvoda.
– U pomenutoj analizi mleko šabačke mlekare pomenuto je u kontekstu manjka suve materije, ali ne i mikrobiološke neispravnosti. Nije korektno da se govori o mikrobiološkoj neispravnosti pasterizovanog mleka iz drugih mlekara a da TV sliku prate snimci iz naše mlekare, što na neki način sugeriše da je i šabačko mleko neispravno – izjavio je Matić, uz napomenu da se postavlja pitanje i u kojim laboratorijama je obavljena analiza.
Na telefone Pokreta za zaštitu potrošača Beograda juče se niko nije javljao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari